Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har hatt mange utfordringer i 2011.
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har hatt mange utfordringer i 2011. (Bilde: Telenor)

Telenor halvparten så stort som i fjor

I 2011 hadde Telenor 203 mill. kunder, men på et år kan de ha mistet annenhver.

I 2008 var Telenor i posisjon til å bli verdens tredje største mobiloperatør. France Telecom ville kjøpe opp TeliaSonera, og ifølge rykter vurderte Telenor det samme. Dersom sistnevnte hadde gjort det, ville Telenor/TeliaSonera angivelig hatt 248 millioner kunder totalt- kun slått av China Mobile og Vodafone på verdensbasis.

På dette tidspunktet var Telenor betydelig større enn TeliaSonera. Noen fusjon ble det imidlertid ingenting av, og i stedet har Telenor gjort investeringer i andre land.

I starten av 2011 kunne Telenor melde om et totalt kundetall på 203 millioner, inkludert det deleide russiske Vimpelcoms 92 millioner kunder. Stridighetene med den andre Vimpelcom-eieren Alfa bidro til at Telenor mistet eierandeler i selskapet, og ikke lenger kan rapportere disse kundene som "sine".

Trøbbel i India

Telenor falt altså tilbake til 111 millioner kunder i kvartalsrapporten etter Vimpelkom-affæren. I tredje kvartal 2011 hadde mobilselskapet likevel klart å sanke mange nye kunder, og rapporterte et totalt kundetall på 133 millioner. Mange av disse kundene var indiske mobilkunder.

I forrige uke konkluderte en høyesterettsdomstol i India at de skulle trekke tilbake samtlige lisenser som ble delt ut i 2008, grunnet feilaktig tildelingsmetode. Telenor, eller Uninor, fikk tildelt samtlige av sine 22 lisenser på dette tidspunktet. Disse lisensene er avgjørende for å kunne tilby mobiltjenester i India. Med mindre Telenor punger ut for nye lisenser, eller eventuelt får omgjort dommen, står de i fare for å miste 36 millioner kunder i India.

Hvis det skjer betyr det at Telenor har gått fra et offisielt kundetall på 204 millioner kunder til rundt 100 millioner på ett år.

Samtidig skal det sies at Telenors totale antall abonnenter, inkludert Vimpelcom, lå på 326 millioner i tredje kvartal 2011. Vimpelcom doblet sitt kundetall sommeren 2011, etter at selskapet ble slått sammen med egyptiskeide Orascom.

Telenors kvartalstall for fjerde kvartal 2011 blir presentert førstkommende onsdag.

Les også: Slik skal det bli slutt på mobiltrøbbelet

(Kilder: Telenor 1, 2, Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen