Telenor får dekning over skyene

Telenor og ARINC skal gjøre det mulig å bruke GSM-telefoner ombord i fly allerede innen 18 måneder ved å videreutvikle en allerede eksisterende teknologi.

Årsaken til at det ikke er lov å bruke mobiltelefoner i luften er som kjent redselen for at disse skal påvirke instrumentene til flyet. En mobiltelefon som brukes i fly vil nemlig sende ut flere hundre ganger kraftigere signaler enn normalt, som følge av at den vil prøve så godt den kan å få kontakt med en basestasjon nede på bakken.

Løsningen på dette er å definere luftrommet som en egen GSM-sone, slik at mobiltelefonene har god dekning konstant, og dermed ikke trenger å fyre av signalene med full kraft. Dette vil senke faren for eventuelle innslag på instrumentene til flyet til det minimale.

Det finnes allerede et system for mobilbruk i fly, som er utviklet av firmaet Inmarsat. Dette systemet har imidlertid ikke støtte for GSM-nettverkene.

Telenor og ARINC kommer til å basere den nye teknologien på Inmarsats løsning, og jobber nå med å implementere GSM-støtte i systemet, slik at også europeiske mobilbrukere kan anvende mobile tjenester i luften - uten at flyvertinnene går amok.

Prisen for å ringe fra et fly når systemet er ferdigutviklet vil forøvrig være omtrent den samme som om man ringer fra utlandet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen