Klaus Sørland i Telenor håper å selge mer musikk uten kopisperre. (Foto: Halvard Lundgård)

Telenor dropper kopibeskyttelsen

Musikk uten kopisperre, såkalt DRM, er i vinden. Nå hiver Telenor seg på bølgen, og lanserer DRM-fri musikk i sin musikkbutikk. Dermed kan du kjøpe musikk til mobilen, og kopiere den til PC-en, mp3-spilleren eller hva du vil.

– Dette betyr at musikken våre kunder kjøper i Telenors butikker kan brukes på alle typer bærbare musikkspillere, og vi håper med dette at vi kan løfte det lovlige salget av musikk enda et hakk ved å tilby et produkt som kunder etterspør, sier Klaus Sørland, leder for Telenors musikksatsing.

DRM-fritt også hos Netcom

Telenor er ikke først ute med et slikt tilbud, da Netcom har tilbudt dette i over en måned. Telenor lanserer imidlertid et tilbud som er mye mer omfattende. Netcoms tilbud omfatter kun musikk fra plateselskapet EMI, mens Telenors tilbud omfatter musikk fra Universal og Phonofile i tillegg til EMI.

– Vi har hatt musikk fra EMI siden vi lanserte den nye butikken vår. Vi er i forhandlinger om distribusjon om Universals musikk, og jeg vil tro at Universal vil prøve dette ut hos oss også, sier ansvarlig for innholdstjenester i Netcom, Marius Halle til Amobil.

Universals DRM-frie musikk er nemlig bare et prøveprosjekt som skal vare i seks måneder. Hvorvidt de vil fortsette å tilby musikk uten kopibeskyttelse etter dette er usikkert. Skal vi tro Halle blir det neppe noen grunn til å gå tilbake til kopisperrer.

– DRM skaper mye frustrasjon hos kjøperne, som gjerne vil bruke musikken slik de selv ønsker det. Vi ser at DRM-fri musikk gjør at det blir lavere terskel for å handle musikk lovlig enn å laste ned piratkopiert musikk, sier Halle.

En halv million sanger

Telenors nye tilbud innebærer at halvparten av all musikken de tilbyr, omtrent 500 000 sanger, nå er uten kopisperre.

– Vi håper at vi skal få en enda større del av arkivet vårt DRM-fritt etterhvert, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, til Amobil.

Det er ingen prisforskjell på filer med og uten DRM hos Telenor og Netcom. Dermed trenger du ikke å velge om du vil ha med eller uten sperre, i og med at du kun får tilbud om å kjøpe uten.

Høyere lydkvalitet

Lydkvaliteten på musikkfilene uten kopisperre hos Telenor blir også høyere. Nedlastinger til PC-en får en bitrate på 256 kbps i mp3-format, mens nedlastinger til mobilen blir 96 kbps i aac-format. Som før er det mulig å hente musikken til PC-en kostnadsfritt om du allerede har kjøpt den på mobilen, og vice versa.

Netcom ønsker seg også et omfattende tilbud av musikk uten kopisperre, men foreløpig har ikke selskapet avtaler med like mange plateselskap som Telenor.

– Vi har ambisjoner og fokus på musikk. Vi ønsker avtaler med alle plateselskap og vil ha et best mulig musikktilbud, og veldig gjerne musikk uten kopisperrer, sier Halle.

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen