I hardt vær: Konsernsjef John Fredrik Baksaas og Telenor (Bilde: Bo Mathisen / Telenor)

Telenor bruker barnearbeid

Arbeid uten beskyttelse med helseskadelige kjemikalier og tungmetaller, usikrede syrebad, ansatte ned i 13-årsalderen og forurenset spillvann som helles rett ut på rismarkene. Dette er noen blant mange funn som avdekkes i en dansk TV-dokumentar om Telenors virksomhet i Bangladesh.

Arbeider døde av syrebad

Bakgrunnen for saken er at flere underleverandører til det Telenor-eide Grameenphone skal ha drevet med skremmende arbeidsvilkår i det de laget teknisk utstyr til operatøren.

Den danske dokumentaren avdekker rystende funn, som Telenor også skal ha vært klar over en viss tid. Ifølge Aftenposten skal Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas selv ha informert om noen av forholdene i en videokonferanse med utvalgte medier.

– Vi er sterkt berørt av saken og de menneskelige sidene ved den. Dette er helt uakseptabelt. Vi har kurset underleverandørene våre i helse, miljø og sikkerhet, men har helt klart vært for dårlig på oppfølgingen.

Tjener fett på verdens fattigste

Etter at arbeidet med dokumentaren ble kjent for Telenor skal selskapet ha utført fem kontroller med underleverandørene, og en av dem skal ha fått annulert kontrakten. Telenor har de siste fire årene hatt et samlet overskudd på 5 milliarder kroner i Grameenphone, til tross for at Bangladesh er et av verdens fattigste land.

NRK Brennpunkt vil vise den danske dokumentaren på NRK1 i morgen. Dokumentaren vil også vises i Danmark og Sverige.

(Kilder: Aftenposten, Inside Telecom, E24)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen