Teknisk direktør i Telenor, Frode Støldal, regner med at veksten og etterspørselen i bruk av mobilt bredbånd de neste årene vil være større enn det er praktisk mulig å bygge ut. Foto: Magnus Blaker, Nettavisen
Teknofil
Teknisk direktør i Telenor, Frode Støldal, regner med at veksten og etterspørselen i bruk av mobilt bredbånd de neste årene vil være større enn det er praktisk mulig å bygge ut. Foto: Magnus Blaker, Nettavisen

Telenor vil sette opp bomvei på Internett

Hevder det ikke er kapasitet til å gi full fart til alle som vil ha.

FORNEBU (Nettavisen): Når du i dag går på internett med en vanlig bredbåndslinje, er det helt vanlig at du får tilgang til hva du vil, i så høy kvalitet som bredbåndet ditt klarer å levere. Du kan for eksempel se videoer i FullHD på tjenester som Vimeo og YouTube - og du kan se så mange av dem som du bare vil.

Men når man går over i den mobile verdenen er situasjonen en helt annen. Den totale kapasiteten for mobilt internett er betydelig lavere enn for den som går i kabelen. For mens man for alle praktiske formål - i alle fall fra et forbrukerperspektiv - har ubegrenset med kapasitet når man benytter bredbånd, er internett over et trådløst nettverk en høyst begrenset ressurs.

Mobilt nett har store begrensninger

Med dagens vanlige 3G-linjer er det for eksempel slik at alle som er koblet til den samme basestasjonen deler på en kapasitet som i de fleste tilfeller er mellom 3,6 og 14,4 megabit per sekund. Til sammenligning er det vanlig at vanlige forbrukere har et sted mellom 6 og 40 megabit per sekund hver som bruker av et vanlig bredbåndsabonnement.

Dette gir den noe uheldige følgen at hvis du og jeg sitter på samme nettverk, må vi dele på de opp til 14,4 megabit per sekund. Om vi laster ned så raskt vi kan, får vi bare halvparten. Sitter du på en konferanse med 200 andre brukere, og alle forsøker å bruke nettet samtidig, blir det fort utfordringer.

Resultatet av denne utfordringen er at mobiloperatørene stort sett tar seg betalt for hvor mye du bruker nettet, fremfor en fast månedspris, og gjerne med et øvre tak før de setter ned hastigheten for deg. På den måten forsøker en å forhindre at alle bruker mobilnettet ubegrenset.

Stor etterspørsel, begrenset kapasitet

Men denne taktikken er ikke noe som holder slusene helt igjen. Ifølge Telenors teknologidirektør øker bruken av mobilt bredbånd, på verdensbasis, med nærmere 80 prosent hvert eneste år. Selv med overgangen til 4G, så betyr det enorme utfordringer for mobilbransjen.

Å bygge ut nytt nett er svært dyrt, og i tillegg er det begrenset med såkalte frekvenser tilgjengelig for å bygge ut nettet. Årsaken til at Telenor ikke har lansert sitt 4G-nett enda, mens NetCom bare har bygget ut i storbyene, er at de venter på om de får tillatelse og/eller tilstrekkelig med frekvenser til å kunne bygge ut skikkelig.

Eller sagt på en enkel måte: Det er en klar begrensning på hvor mye data som kan overføres på et trådløst bredbånd, samtidig som etterspørselen øker voldsomt. Ifølge teknologidirektør Frode Støldal viser beregningene at om noen få år, vil etterspørselen være betydelig høyere enn den kapasiteten det er mulig å bygge ut.

Bakgrunnen for den eksplosive økningen er todelt: For det først går bruken av smarttelefoner til himmels, og for det andre så blir det mobile datanettet i langt større grad brukt til mer enn mobiltelefoner. iPad får nå 4G, og 4G-nettet til NetCom er så langt kun åpnet for bruk med datamaskiner. Slikt presses bruken oppover.

Slik tror Telenor utviklingen i datatrafikk vil være i årene som kommer.
Slik tror Telenor utviklingen i datatrafikk vil være i årene som kommer.

Kan sette opp bomveier

Og nå innrømmer for første gang Telenors teknologidirektør, at dette kommer til å få konsekvenser. På en samling for noen få journalister denne uken sa han i klartekst at Telenor vil bryte med det såkalte nettnøytralitetsprinsippet når det kommer til mobilt bredbånd.

Nettnøytralitet betyr i praksis at du som bruker har lik tilgang til alle nettets tjenester, og at nettleverandøren ikke vil gi noen tjenester prioritet fremfor andre.

- Vil vil differensiere innhold eller kvalitet etter betalingsvilje, sa Støldal.

Eller sagt på en annen måte: De som ikke betaler, får ikke komme gjennom.

Uklart hvordan dette vil skje

Når dette vil skje, og på hvilken måte, er derimot uklart. Det som er klart er at Telenor allerede nå utprøver ordninger som handler om at brukerne får en bedre opplevelse med enkelte nettjenester enn andre. På årets store mobilmesse som nylig ble avholdt, annonserte Telenor at brukere i en rekke land, men ikke i Norge, nå kan surfe gratis på Wikipedias mobilutgave.

En «differensiering» kan en se for seg på flere måter. En mulig løsning kan for eksempel være at du bare får lov til å se på YouTube-videoer i laveste kvalitet om du ikke betaler ekstra.

En annen løsning, som er mer sannsynlig, er at det er tjenestene som må betale. Det kan tenkes at Telenor kan nekte å videreformidle for eksempel HD-videoer fra forskjellige videotjenester med mindre tjenestene inngår en avtale med Telenor.

Telenor har også tidligere forsøkt seg på noe lignende, da de i 2007 trakk seg ut av det norske knutepunktet for internettrafikk, NIX, fordi de mente at mediekonsernet Schibsted snyltet på Telenors investeringer uten å betale for seg.

Les også: Vil ta betalt for mobil IP-telefoni

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen