Telenor: – Vi er tregere enn Netcom

Om det står Netcom i mobilskjermen din, har du høyere internetthastighet enn Telenor-kunder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler
Mobil-lillebror Netcom viser muskler. I snitt er operatøren raskere enn Telenor i alle nett.

3G-hastigheter

 

Varierer: Målinger Amobil har foretatt i Bergen, Oslo og Trondheim viser at Netcom i snitt leverer 35 prosent høyere opplastingshastighet.

Viktig for sending: Å ha god opplastingshastighet er viktig når du skal sende filer, som for eksempel bilder til en blogg, eller vedlegg i e-post. Dette spiller også inn om du bruker mobilen din som et modem med en PC.

Like rask nedlasting: Målingene viser at Telenor og Netcom serverer omtrent lik hastighet på nedlasting. Nedlasting er det du bruker når du for eksempel laster ned bilder og musikk til mobilen din via mobilnettet.

Netcom best på EDGE: Målinger vi har gjort tidligere viser at Netcom er desidert raskest på både GPRS og EDGE, både i opplasting og nedlasting.

Viktig uten 3G: Med en gang du er utenfor 3G-dekning vil mobiltelefonen din bruke enten EDGE eller 3G. Dermed leverer Netcom de høyeste hastighetene i snitt.

Da vi i forrige uke målte hastighetene i 3G-nettene til Telenor og Netcom, viste det seg at du får de høyeste hastighetene i Netcoms 3G-nett. I Oslo opplevde vi at Netcom hadde hele 83 prosent raskere opplasting.

Nå bekrefter Telenor Amobils funn. I følge Bjørn Amundsen, Telenor Mobils dekningsdirektør ligger forklaringen i det tekniske utstyret Telenor har valgt å bruke i 3G-nettet sitt.

– Ikke overrasket
– Jeg er ikke så overrasket over resultatene. Dette har med strukturen i våre 3G-nett, sier Amundsen til Amobil.

Grunnen til de lave hastighetene er at Telenor har nettverksutstyr fra Ericsson og Nokia. I områder der det er montert Ericsson-utstyr er opplastingshastigheten halvparten av hastigheten utstyret fra Nokia leverer. Mens Ericsson-utstyret kan oppnå 64 kbps, leverer Nokia-utstyret 128 kbps.

Full fart i nord
I områder hvor Nokias 3G-utstyr er montert, får du som Telenor-kunde full hastighet på opplasting. Dette gjelder i følge Amundsen i grove trekk Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. Våre resultater gjenspeiler også dette. I Trondheim målte vi lik hastighet på Telenor og Netcom.

Om du bor på Østlandet eller Sørlandet, er du tilkoblet med Ericsson-utstyr, og har dermed halv opplastingshastighet.

Når og om Ericsson-utstyret blir oppgradert på opplastingshastighet, vet ikke Amundsen.

– Vi er i dialog med Ericsson for heving at opplink, men når dette eventuelt skjer vet vi pr dato ikke.

Raskest med Netcom
Det er bare Netcom som tilbyr høyest mulig opplastingshastighet i hele Norge. Tidligere målinger viser også at Netcom er raskest på både GPRS og EDGE, noe som i snitt gjør Netcom til den operatøren som gir de høyeste overføringshastighetene uansett mobilnett.

Netcom har 3G-utstyr fra Siemens, som leverer lik opphastighet som Nokia-utstyret til Telenor. I følge dekningssjef Anne Solveig Olstad i Netcom er det også andre grunner til at Netcom har høyere hastighet.

– Vi har brukt mye tid og ressurser på å "trimme" nettet for å få høyere hastigheter. Det er mange lure parametere som kan stilles inn, og som avgjør hvor høye hastighter du får når du kobler opp.

Olstad forteller at Netcom også har brukt mye tid på å konfigurere høyest mulig hastighet på GPRS og EDGE.

Tidligere hadde Netcom i likhet med Telenor halv hastighet på opplasting, men denne ble skrudd opp i desember i fjor.

Fortsatt fordeler med Telenor
Det er imidlertid fortsatt grunner til å gå for Telenor fremfor Netcom. Mens Telenor har EDGE på alle sine basestasjoner, har Netcom på sin side "bare" bygget ut 95%. I følge Olstad får du i dag ikke EDGE på en del øde veier og områder. Det vil gå et par år før du får EDGE over alt hos Netcom.

I 3G-konsesjonene er det et krav at Netcom skal dekke 76,5 prosent av befolkningen, og i dag dekker de 77 prosent. Telenor har derimot et krav om å dekke 82 prosent av befolkningen med 3G, noe de i følge konsesjonsvilkårene skal ha i orden til neste år.

Så mens Netcom i dag har de høyeste hastighetene på dataoverføring, vil Telenor trolig være et lite skritt foran på dekning. Så gjelder det å velge den operatøren som dekker dine behov best.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen