Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. (Bilde: Telenor)

Telenor kjøper seg opp i Vimpelcom

Trosser russiske konkurransemyndigheter.

Telenor har trosset et pålegg fra russiske konkurransemyndigheter, og offentliggjorde mandag ettermiddag at de har "overholdt sine forpliktelser" og kjøpt ytterligere 3,5 prosent av aksjene i det russiske mobilselskapet Vimpelcom for 113,6 millioner dollar.

Dermed er Telenor nå Vimpelcoms største aksjonær, og eier nå 42,95 prosent av selskapet.

Dag Melgaard i Telenor.
Dag Melgaard i Telenor.

Russiske konkurransemyndigheter (FAS) tok i april i år ut et søksmål mot Telenor og investeringsselskapet Weather, og en forretningsdomstol i Moskva har i en midlertidig forføyning lagt ned forbud mot transaksjonen. Det skriver Dagens Næringsliv.

Telenor har protestert mot FAS' argumenter, og mener de ikke er gyldige siden Vimpelcom ikke er et russisk selskap, men et internasjonalt selskap med hovedkvarter i Nederland, registrert på Bermuda og børsnotert i New York.

– Var forpliktet til å kjøpe

Med aksjekjøpet oppfyller Telenor en opsjonsavtale de har med den egyptiske milliardæren Naguib Sawiris og hans selskap Weather Investments II.

–  I henhold til den opsjonsavtalen Telenor inngikk med Weather i februar i år, var Telenor forpliktet til å overta Weathers gjenværende preferanseaksjer i VimpelCom Ltd. etter at Weather utøvde sin salgsopsjon, sier informasjonssjef Dag Melgaard i Telenor i en pressemelding.

Telenor er nå største enkelteier i Vimpelcom, foran russiske Alfa/Altimo, som eier 40,5 prosent. Alfa eies av oligarken Mikhail Fridman, som står bak kravet om å få stanset Telenors oppkjøp i Vimpelcom.

Telenor forslår nå et kompromiss som vil gi de to dominerende aksjonærene omtrent like stor aksjeandel og stemmerett, samt tre representanter i styret. Selskapet foreslår at Altimo og Telenor i fellesskap kjøper tilbake en nylig solgt aksjeandel på 6 prosent og fordeler den seg imellom.

– Telenor foreslår et samstemt og omfattende tiltak for å gjenopprette god selskapsstyring i VimpelCom Ltd., og vi ber alle aksjonærer å være pragmatiske og støtte dette tiltaket, som helt klart vil være til beste for selskapet og alle dets aksjonærer, sier Melgaard i en pressemelding.

(Kilder: Dagens Næringsliv (papir) og Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen