Telenor ikke klar for 4G-iPad

Telenor ikke klar for 4G-iPad

Åpningen av det nye superraske mobilnettet kan bli utsatt.

På Apples iPad-informasjonssider oppgis både NetCom og Telenor som leverandører av 4G-tjenester.
På Apples iPad-informasjonssider oppgis både NetCom og Telenor som leverandører av 4G-tjenester.

Mange regnet med at Telenor om forholdsvis kort tid ville åpne sitt nye LTE-mobilnett, i dagligtale kalt 4G. Nå tyder mye på at lanseringen kan bli utsatt til senere på året. Det skriver vårt søsternettsted Inside Telecom.

I går lanserte Apple en oppgradert utgave av iPad som blant annet får LTE-støtte. Det at denne kommer til Norge den 23. mars og at Apple på sine sider refererer til at 4G for iPad er tilgjengelig fra både NetCom og Telenor, kunne tyde på at Telenor vil skru på sitt LTE-nett fra denne datoen. Men det er langt fra sikkert dette stemmer.

– Vi lanserer LTE i løpet av året, sier teknologidirektør Frode Støldal i Telenor til Inside Telecom. På spørsmål om det betyr at tjenesten ikke åpner før sommeren, gjentar Støldal det samme svaret.

Ett av problemene med LTE er at man fortsatt jobber med å få på plass en standard for tale over LTE (VoLTE). LTE er nemlig først og fremst beregnet på datatrafikk. Det er to mulige løsninger; enten kan man bruke VoLTE, eller så kan man innføre et system som automatisk skrur av LTE når man starter en samtale, slik at enten 3G- eller GSM-nettet brukes for å overføre samtalen.

Vil 4G-iPaden fungere i det norske LTE-nettet?

Mange har stilt spørsmål ved om den nye 4G-iPad-en faktisk vil fungere i LTE-nettene her i landet. Den versjonen av iPad som ble lansert støtter nemlig LTE over 700 og 2100 MHz, ifølge Apples spesifikasjoner. Her i Norge brukes LTE i frekvensområdene 1800 og 2600 MHz. I tillegg vil antagelig 800 MHz-båndet ("den digitale dividenden") bli brukt senere.

Det er mulig en programvareoppdatering vil gjøre iPad i stand til å fungere i det norske LTE-nettet, eller at det vil være ulike varianter av iPad for ulike markeder.

Les også: Slik er Apples nye iPad

(Kilde: Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen