Telenor får farts-slakt i bredbåndstest

Bare én av ti oppnådde 1 MB/sek.

Forskere ved Simula har over lengre tid undersøkt det norske mobilnettet. Prosjektet har først og fremst tatt sikte på å teste robustheten i det norske mobilnettet. Underveis har de også gjort andre oppdagelser.

Gjennom undersøkelser foretatt via 852 målinger i 85 forskjellige kommuner, sitter Simula igjen med et bilde av flere oppsiktsvekkende funn, skriver vårt søsternettsted Inside Telecom.

Forskerne har først og fremst analysert tre faktorer ved mobilnettet:

  1. Hvor ofte og hvor lenge mister en mobilforbindelse kontakten med mobilnettet?
  2. Hvor greit går det å sende data gjennom mobilnettet når kontakten er etablert?
  3. Hvor jevn og forutsigbar er ytelsen i nettet til applikasjoner som bruker det?

For alle operatørene viser undersøkelsen at de er best på noen områder og dårligst på andre. For Telenors del scorer selskapet markant dårligere på hastighet og feilrate på mobilt bredbånd i 3G-nettet.

Simula har testet 3G-nettet forskjellige steder i landet ved å laste ned en fil på 1 MB og måle tiden det tar. Hver forbindelse er testet opptil 504 ganger.

Lav hastighet, mange brudd

Forskningsleder Amund Kvalbein i Simula sier at resultatet viser at så mye som 7,4 prosent av alle nedlastingsforsøkene hos Telenor er mislykket. Kvalbein tror dette skylder for dårlig kapasitet i nettverket:

– Det er bare én av ti forbindelser hos Telenor som alltid oppnår 1 Mbps, sier Kvalbein til Inside Telecom.

For Netcom, Tele2 og Network Norway oppnår de fleste forbindelsene mer enn dette.

Når det gjelder større problemer og driftsstans i nettet, kommer Telenor bedre ut enn konkurrentene. Telenor har færrest problemer i nettet, og lavest nedetid.

Telenor vil ikke kommentere undersøkelsen overfor Inside Telecom, men selskapets teknologidirektør Frode Støldal sier til oss at selskapets egne Ookla-målinger viser at Telenor er best på 3G i alle fylker i hele Norge, og at kundene opplever vesentlig høyere hastigheter enn 1 Mbps.

Kvalbein vil ikke si at Telenors nett har for dårlig kapasitet i forhold til antall brukere, men sier Simula har sett at problemene tiltar i de travleste periodene på døgnet, noe som for så vidt gjelder alle operatørene.

Noen har raskere nett enn de fleste:
I dette boligfeltet har alle gigabredbånd »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen