(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

1000 nye steder skal få lynraskt 4G-nett

Helt nytt frekvensbånd åpnes nå opp av Telenor.

Før jul ble det klart at Telenor, NetCom og Ice fikk tilslaget på frekvensene i det såkalte 800 MHz-båndet – et frekvensbånd som gjør det enklere å bygge 4G-dekning i distriktene. 

I dag kunngjorde Telenor at de starter utrullingen av 4G på 1000 nye basestasjoner landet over. Det er særlig innendørsdekningen og mobildekningen i distrikts-Norge som vil bli bedre, skriver Telenor i en pressemelding. Ved å sende på en lavere frekvens, får signalene bedre rekkevidde, og man trenger ikke å plassere basestasjonene like tett.

Også konkurrenten NetCom annonserte på mandag at de nå begynner å ta i bruk de nye 800 MHz-frekvensene til 4G, og at de i løpet av mars og april vil øke antallet kommuner som har 4G fra 116 til 166. 

Før sommeren

Telenors mål er å gi 98 prosent av Norges befolkning høyhastighets mobilt bredbånd. I dag har 52 prosent 4G-dekning fra Telenor.

Telenor presenterte 4G-planene under et pressemøte på Fornebu onsdag.
Telenor presenterte 4G-planene under et pressemøte på Fornebu onsdag.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

– Vi gjør et stort dekningsløft når vi nå oppgraderer hele vårt eksisterende 4G-nett med 800-frekvensen. I god tid før sommeren vil 111 kommuner få 4G i dette frekvensnettet. Dermed gir vi 4G til langt flere kunder enn i dag, sier Frode Støldal, teknologidirektør i Telenor.

Støldal sier dagens raske utvikling av digitale tjenester stiller økte krav til mobilnettet, og at 4G vil gi både bedre kapasitet og økte hastigheter. 

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen opplyser at 800 MHz-frekvensen vil gi to til tre ganger så vid dekning per sted. Samtidig trenger signalene lettere gjennom vegger – slik at innendørsdekningen blir bedre.  

Fungerer ikke på alle telefoner

For at du skal kunne ta i bruk 4G (LTE) på den nye frekvensen, trenger du en mobiltelefon eller et nettbrett som støtter 800 MHz. I Norge brukes frekvensområdene 2600 MHz, 1800 MHz og 800 MHz.

Alle nye telefoner som er i salg nå støtter alle frekvensområdene, men har du en iPhone må du ha iPhone 5S eller 5C. Den «gamle» iPhone 5-modellen støtter ikke 800 MHz.

Det er ikke bare i friluft du skal få 4G:
Slik bygger de 4G i tunnellene » (Tek Ekstra)

På neste side finner du en oversikt over hvilke steder som får 800 MHz 4G fra Telenor og NetCom

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen