Telefonselgere ringer ti om gangen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler

Telefonsalg er stadig oppe i mediene, på grunn av folk som har blitt lurt, plaget og lokket av uærlige selgere. Også folk som har reservert seg mot telefonsalg opplever å bli oppringt, noe mange synes er uhyre irriterende.

Et vanlig problem er at mange selgere kun venter tre-fire ring, slik at man sitter igjen med ubesvart anrop. Faktisk bruker norske mobileiere ti millioner kroner årlig på å ringe opp igjen til selgerne i slike tilfeller.

Nettstedet Telefonterror.no er opprettet for at folk skal kunne holde oversikt over hvilke telefonnummer som er fra selgere. Nettstedet inneholder nemlig en lang liste med nummer til forskjellige telefonsalgselskap.

Lagret alle selgernummerne på telefonen
Redaktør for Telefonterror.no, Bjarte Aune Olsen er blant dem med bedriftsabonnement, og dermed ikke har muligheten til å reservere seg mot telefonsalg. Løsningen på problemet ble å lagre nummeret til alle telefonselgere som tok kontakt, slik at han kunne la være å ta telefonen dersom de skulle ringe igjen. Dette er bakgrunnen for at mobilterror.no så dagens lys.

– I begynnelsen la jeg bare inn nummerne på min egen mobiltelefon, men etter hvert begynte jeg å legge dem ut på bloggen min. Responsen var såpass stor, og folk sendte meg e-post med flere nummer jeg kunne tilføye, så da var det like greit å lage et skikkelig nettsted der folk kan bidra til å lage et register med telefonselgernummer. I dag er det 187 forskjellige telefonnummer på listen, forteller Olsen til Amobil.

På nettstedet har du også muligheten til å legge inn kommentarer angående opplevelser du har hatt med pågående telefonselgere.

– Av kommentarene som har kommet inn ser jeg at det er veldig mange som har blitt mye mer plaget enn meg, og det er nok greit å få utløp for litt aggresjon ved å skrive om opplevelsen, sier Olsen.

Ringer ti om gangen
Et av problemene som har blitt kjent er selgere som ringer ved hjelp av såkalte digitale oppringingssystemer. Denne metoden går kort og godt ut på at man ringer ti personer samtidig, for å ringe flest mulig mennesker på kortest mulig tid, men når en person tar telefonen legges det på hos resten, som dermed sitter igjen med ubesvarte anrop.

– Den metoden burde vært ulovlig for lenge siden. Det er egoistisk å bruke folks tid på den måten for å spare tid for selgeren. At folk bruker penger på å ringe opp igjen gjør det ikke noe bedre, mener Olsen.

Alternativ tekst mangler

 

Han understreker at han ikke har som formål å henge ut selgerne på hjemmesiden, og at det kun er ment som et hjelpemiddel for de som ikke ønsker å bli oppringt.

– Det er mange hederlige selgere der ute, og mange har nok gode tilbud å komme med. Men personlig er jeg likevel ikke interessert i å snakke med dem, og mange har samme mening som meg

Klagestorm til Forbrukerombudet
Forbrukerombudet har fått mange henvendelser fra sinte personer som har blitt oppringt av masseoppringningssystemer, men noe forbud finnes foreløpig ikke.

– Å bruke et digitalt oppringningssystem er i utgangspunktet lovlig, men da forutsettes det at en selger er tilgjengelig når folk tar telefonen. Å bruke metoden for å spare tid, uten at det er nok selgere til å håndtere alle samtalene er noe helt annet, forteller jurist i Forbrukerombudet, Sverre Åril til Amobil.

I slike tilfeller bryter metoden nemlig med markedsføringsloven.

– Etter Forbrukerombudets vurdering er det urimelig overfor forbrukerne og i strid med god markedsføringsskikk § 1 i markedsføringsloven, å bruke datastyrte oppringningssystemer som er slik programmert at forbrukere blir oppringt uten at det er nok tilgjengelige selgere til å innlede samtaler med dem som svarer. Vi vil ha myndighet til å legge ned forbudsvedtak dersom enkelte aktører ikke forholder seg til markedsføringlovens bestemmelser. Det skal normalt også knyttes et tvangsgebyr til et slikt vedtak, forteller Åril.

Ny markedsføringslov?
Det er for tiden et forslag til ny markedsføringslov ute på høring. Et av forslagene går ut på å innføre en ordning der forbrukerne selv må registrere seg dersom man ønsker å bli
oppringt av telefonselgere. Dette er omvendt av dagens ordning, der du må registrere deg for å ikke bli oppringt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen