Forbrukerombud Gry Nergård vil at politikerne skal vurdere totalforbud mot telefonsalg
Teknofil
Forbrukerombud Gry Nergård vil at politikerne skal vurdere totalforbud mot telefonsalg (Bilde: Forbrukerombudet)

Vil forby telefonsalg i Norge

Forbrukerombud Gry Nergård krever drastiske endringer.

Du kan som privatperson registrere deg mot telefonsalg på brreg.no, men selv om du gjør det kan du likevel bli utsatt for uønskede telefonoppringninger fra en selger. Selskapene har nemlig rett til å ringe deg hvis de kan vise til at du har- eller har hatt et kundeforhold hos dem.

Dermed kan du risikere å få telefoner fra blant annet din nåværende og forrige strømleverandør, bank eller bredbåndstilbyder, til tross for reservasjonen. Selskapene kan dessuten påstå at du har gitt dem samtykke til at de skal ringe, uten at du nødvendigvis har vært klar over dette.

Nå melder NRK Sørlandet at Forbrukerombudet har fått nok. I 2014 mottok de rekordmange klager på telefonsalg; hele 2533, mot fjorårets 1037. En ny revisjon av regelverket skal komme snart, og da kan det bli drastiske endringer.

Vurderer totalforbud

Forbrukerombudet har to ganger tidligere foreslått et totalforbud mot telefonsalg, uten å få gjennomslag for dette forslaget. Nå mener de at et totalforbud bør vurderes på ny.

– Det er tydelig at vi ikke har et godt nok regelverk når vi får så mange klager som vi får. Det er særlig to ting som er problematisk. Det ene er telefonselgers påstand om at det foreligger et kundeforhold, og det andre er hvorvidt du har gitt samtykke til å bli oppringt. Disse tingene må helt klart strammes inn og klargjøres, sier forbrukerombud Gry Nergård til NRK.

Politikerne som NRK har snakket med virker derimot ikke helt overbevist om at totaltforbud er veien å gå, med unntak av KrFs representant. FrP ønsker heller å svarteliste useriøse callsentre, mens AP påpeker at et totalforbud også ville ramme mange seriøse bedrifter som til dels lever av salg over telefon.

Blir du ofte oppringt av telefonselgere, og plager det deg? Kommenter i forumet nederst!

Slik blir du kvitt telefonselgerne
Det er kanskje enklere enn du tror »

(Kilde: NRK Sørlandet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen