Telefoner som ser og lukter deg

Kunne du tenke deg en mobiltelefon med flytende linse, superbatteri og luktesans? Ved hjelp av nanoteknologi kan disse mulighetene være nærmere virkeligheten enn du tror.

Nanoteknologi er betegnelsen på teknologi som er så fysisk liten at den kan måles i nanometer, gjerne mellom 1 og 100 sådan. For å få et bilde på hvor mikroskopisk nanoteknologien er, kan du forestille seg bredden av et menneskehår delt ti tusen ganger.

Det er selvfølgelig ikke snakk om en vaskemaskin eller bilmotor på størrelse med en titusendels hårsbredde. Nanoteknologi er menneskeskapte sammensetninger av små atomer og molekyler som jobber sammen for å skape teknologi som kan brukes i større utstyr.

Nå er nanoteknologien på vei inn i mobiltelefonene. Hos Lucent`s Bell Labs i Murray Hill, i New Jersey i USA, brukes det mye ressurser på å utvikle nanoteknologi til mobiltelefoner.

Kameralinse som et øye
Selv om utviklingen av mobilkamera går fremover, har kameraene fortsatt et stykke igjen til å kunne gjengi et bilde slik det menneskelige øye kan. Med nanoteknologi er det mulig å lage små kameralinser som etterlikner øyet til et menneske. Ved å skille to vanndråper med gjennomsiktige plater dekket med nanofilm, fungerer dråpene som en flytende linse, som er i stand til å skifte fokus langt raskere enn linsen i dagens mobilkamera. Linsen påvirkes av strøm, som hjelper den å finne riktig fokus og i tillegg holde fokus.

Vi har skrevet om flytende linser før. Du kan lese mer om teknologien i saken "Vann i mobilkameraet".

Telefonen lukter deg
Bell Labs' forskere har også utviklet en elektronisk nese som kan integreres i mobiltelefoner. Ved å analysere partiklene som svever rundt oss i luften, skal elektroniske neser kunne ha like god luktesans som for eksempel hunder.

- En lukt har kriterier. En hund kan kjenne deg igjen i mørket gjennom luktene ved å analysere dem. Ved å analysere disse kriteriene, kan også en elektronisk nese lukte og kjenne deg igjen, fortalte Jeong Kim, Bell Labs' overhode på et seminar i Seoul nylig.

Mikroskopiske mikrofoner
Når du snakker i mobiltelefonen i støyete omgivelser er det ofte vanskelig for motparten å høre hva du sier, fordi mikrofonen på telefonen fanger opp både din stemme og bakgrunnsstøyen. Men ved hjelp av nanoteknologi er det mulig å lage mikrofoner som er langt flinkere til å fange opp de viktige delene av lydbildet.

- Vi har to ører som hjelper oss å lokalisere lyd i et rom. Dette hjelper oss å fokusere på en bestemt samtale i støyete omgivelser. Ved å bruke flere høyttalere samtidig vil vi bli mye mer sensitiv for de lydene vi ønsker å høre, og mindre sensitive for de lydene vi ikke vil høre, forklarer David Bishop, visepresident for forskning ved Bell Labs.

Disse formene for nanoteknologi vil antakelig før eller senere finne veien til alles mobiltelefoner. Men Bell Labs driver også med utvikling av nanoteknologi til spesielle målgrupper, som for eksempel USAs forsvar. I disse dager konstruerer selskapet radiosendere med en diameter på størrelse med et hårstrå. Radiosenderne er i stand til å analysere levende celler og gi informasjon om kjemisk innhold, elektriske områder og trykk, for å nevne noe.

Kompasset finner veien
Flere og flere mobiltelefoner kommer med innebygget GPS. Hos mPhase Technologies i Norwalk i USA, er GPS-en slik vi kjenner den i dag allerede gammelt nytt. MPhase er nemlig i ferd med å utviklet et kompass til mobiltelefoner. Tanken er at kompasset, ved hjelp av nanoteknologi, skal kommunisere med GPS-systemet og være i stand til å vise hvilen bredde- og lengdegrad du er på, og i tillegg hvilken himmelretning telefonen peker mot.

- På den måten kan du benytte deg av tjenester som gir veiforklaring på telefonen, forteller Steve Simon, visepresident for forskning og utvikling i mPhase til Nano World.

Superutholdende batterier
I samarbeid med Bell Labs holder mPhase på å utvikle ekstra holdbare batterier ved hjelp av nanoteknologi. Dagens batterier er utviklet slik at kjemikaliene som skaper strøm reagerer mot hverandre konstant. Derfor tappes batteriet til og med når du ikke bruker mobiltelefonen din.

Ved å erstatte deler av teknologien i dagens batterier med nanoteknologi, har mPhase og Bell Labs konstruert et batteri som kun bruker strøm når du selv bruker mobiltelefonen.

- Vi har et slikt batteri i laboratoriet nå, og det virker, sier Simon.

Batteriet med nanoteknologi er ikke oppladbart. Men i fremtiden håper forskerne å kunne utvikle oppladbare batterier med større overflate som kan lades mye raskere.

Kan gjøre telefonene billigere
- Nanoteknologi handler om å gjøre ting smått, raskt og billig. Du er ikke i telefonbransjen hvis du ikke tenker smått, raskt og billig, mener David Bishop, visepresident for forskning ved Lucent`s Bell Labs i Murray Hill, i New Jersey i USA. - Med nanoteknologi kan du senke kostnadene, øke bruksområdene og bruke mindre strøm, sier han.

Nanoteknologi i mobiltelefoner er fortsatt på forskningsstadiet, og foreløpig får du ikke kjøpt mobiltelefoner med nanoteknologi under panseret. Men at nanoteknologien er på vei inn i mobiltelefonene, er det ingen tvil om. Om Bell Labs får rett i sine spådommer, vil nanoteknologien også bidra til at mobilprodusentene får lavere produksjonskostnader, noe som igjen gir billigere telefoner for oss. Mobiltelefonene vil neppe bli like komplekse som mennesker. Men det er godt mulig at neste generasjons mobiltelefoner vil både kunne se, lukte og høre deg når du bruker dem.

(Kilde: Wikipedia, M&C Tech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen