Telefonen som lar deg være sjefen

Alternativ tekst mangler

Synes du telefonen din har altfor mange funksjoner som aldri blir brukt, samtidig som du gjerne skulle hatt muligheten til å skreddersy programvareinnholdet? Da bør du merke deg navnet Neo 1973.

Dette er en kommende Linux-telefon fra First International Computing (FIG), som verken byr på valutakalkulator, kaloriteller, verdensklokke eller andre nyttefunksjoner som for mange bare er unødig bruk av minnekapasitet.

Åpent for alle
Når Neo 1973 leveres har den kun programvare for å ringe, lagre kontakter, sende SMS og e-post og lytte til musikk. Det ryktes også at Mozillas nettleser MiniMo skal være forhåndsinstallert.

Til gjengjeld bruker den en komplett åpen plattform: OpenMoKo, noe som innebærer at hvem som helst med programmeringskunnskaper kan lage og installere nytteprogrammer, spill og lignende.

Det er derimot ikke sagt at du trenger å være noen Linux-guru for å bruke Neo 1973. Telefonen skal nemlig være utstyrt med en oppdateringsfunksjon som gjør det svært enkelt å hente ned programvare og oppdateringer i løpet av et par tastetrykk, slik at du skal kunne få de funksjonene du trenger – uten å betale for det.

Tanken er at du skal kunne skreddersy innholdet i telefonen etter smak og behov, helt fra starten, på samme måte som med de minste Linux-distribuksjonene for en vanlig datamaskin.

Støtter Windows Mobile
Selv om Neo 1973 først og fremst er ment å være en Linux-telefon, er den ikke bundet til operativsystemet. Det er for eksempel fullt mulig å installere Windows Mobile, dersom du skulle ønske det.

Alternativ tekst mangler

Firebånd og GPS
Telefonen er ikke noen sinke på maskinvarefronten, og støtter blant annet GSM 850, 900, 1800 og 1900. Dette betyr at du kan bruke den overalt i verden der det finnes GSM-nettverk. Internetthastigheten er imidlertid begrenset til GPRS, som er langt tregere enn EDGE og 3G.

Neo 1973 er også utstyrt med en GPS-mottaker. Dermed skulle det ikke være noe i veien for å utvikle et program som for eksempel finner nærmeste Seven Eleven eller platebutikk.

Telefonen har ikke noe vanlig tastesett, men kan til gjengjeld by på en 2,8 tommers trykkfølsom skjerm, med en oppløsning på 640 x 480 punkter, noe som burde holde til både GPS-bruk og surfing på internett.

Neo 1973 har et arbeidsminne på 128 MB. Dette er reservert for operativsystem og programmer, og er ikke tilgjengelig for sluttbrukeren. For å lagre data har du 64 MB internminne, i tillegg til et spor for minnekort av typen MicroSD, som leveres med kapasiteter på opp til 2 GB. Telefonen leveres med et MicroSD-kort på 64 MB.

Hyggelig pris
Prisen på Neo 1973 er ikke akkurat til å bli skremt av. Den foreløpige utsalgsprisen er nemlig anslått til å ligge på rundt $350, som tilsvarer rundt 2200 norske kroner. Hvordan produsenten har greid å presse prisen så lavt er uvisst.

FIC skal lansere telefonen i hele verden i løpet av første kvartal i 2007. En verdenslansering betyr erfaringsmessig ikke nødvendigvis at telefonen dukker opp i norske butikkhyller. Det er imidlertid ingenting i veien for å bestille et eksemplar fra utlandet dersom norgeslanseringen skulle utebli.

Ifølge FIC selv er Neo 1973 kun den første i rekken av en kommende storfamilie av åpne Linux-telefoner.

(Kilder: LinuxDevices, MobileMag, SlashGear)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen