Telecruise 2005

Teleavisen kunne sist søndag ønske i underkant av 400 deltakere velkommen til Telecruise 2005, en flytende konferanse for tele- og bredbåndsbransjen. Her kunne man få med seg en rekke foredrag og diskutere den stadig mer interessante utviklingen innenfor telebransjen med flere av de mest aktive pådriverne i markedet.

Konferansen ble åpnet av en entusiastisk redaktør Arne Joramo. Han kunne fortelle oss at vi var deltakere på den største norske telekonferansen noensinne, og at den ikke ville bli den siste av sitt slag.

3 meldte avbud
Den største skuffelsen på årets cruise var at Shlom Liran, direktør for 3, hadde meldt avbud i siste liten. Opprinnelig var planen at Liran skulle komme med en utredning av operatørens planer for Norge. 3 sitter som kjent på en UMTS-lisens her i landet, og vil kunne bli en solid konkurrent til Telenor og NetCom.

Operatørens begrunnelse for sitt plutselige frafall ble forklart med at Liran hadde viktige forretninger i Stockholm, og at dette var noe man måtte regne med når man inviterer toppledere. Vi kan på ingen måte si oss uenig i Joramos uttalelse om at dette er en temmelig arrogant holdning.

Det ble for øvrig mer enn antydet at avlysningen skyldes andre ting enn forretninger. Det kan spekuleres i om operatøren egentlig har fullstendig klarhet i det de skulle snakke om - planene for Norge.

Star Trek - forut for sin tid
Det neste foredraget på mobilfronten ble holdt av professor Jon Bing, som hadde med seg en kopi av en enhet som er kjent for de fleste Star Trek-fans - Tricorderen. Denne heftige duppeditten dukket opp på sekstitallet, og var et symbol på uvirkelig teknologi.

Tricorderen ble mer enn én gang brukt for å redde seriens karakterer ut av trøbbel, takket være et bruksområde som overgår de fleste av James Bonds leketøy. Som et eksempel på fiktive funksjoner som hadde lite grunnlag i virkeligheten kunne Bing nevne muligheten for å ringe - uten en tråd. På sekstitallet var selvsagt dette utenkelig i seg selv, men Tricorderens kommunikasjonsegenskaper slutter ikke der. Innehaverne av en Tricorder kunne nemlig også se den de snakket med på en liten skjerm.

Disse mulighetene som en gang preget sci-fi-seriene er i dag tilgjengelige via 3G-telefoner med videotelefoni, noe folk sannsynligvis ville ledd av dersom du hadde fortalt det på 60-tallet.

Bing avsluttet med et viktig poeng: Uten fantasi vil utviklingen stoppe opp. Dersom alle hadde ledd av muligheten for å gjøre videotelefoni mulig ville vi ikke hatt denne teknologien i dag. Hva morgendagens mobiltelefoner kan gjøre er det bare fantasien som kan sette grenser for.

Hvordan få folk til å ta i bruk 3G?
John Strand er en teleanalytiker som er like kjent som sitt temperament som sin vide kunnskap om telebransjen. Strands foredrag på mandagen omhandlet den tunge veien fra 2G til 3G.

Her påpekte han blant annet at tjenesteutvalget måtte bli mye større for at mannen i gata skulle ta i bruk 3G-telefoner. I dag kan man tross alt ikke gjøre så mye mer med en UMTS-modell enn en vanlig mobiltelefon med GPRS. Høyere hastigheter og videotelefoni er de eneste større bruksområdene. Dette er ikke nok til at folk flest er villig til å legge ut tusen kroner ekstra.

Stadig flere operatører på verdensbasis innfører fastpris på internett via mobiltelefonen, og må derfor åpne nye kanaler for å få inn penger. Ved å inngå samarbeid med tredjeparts tjenesteleverandører vil man kunne lansere et større utvalg av betalingstjenester, samtidig som de mulige bruksområdene for 3G-telefonene utvides.

At Strand har rett i at markedene ikke tar i mot 3G-telefoner er det ingen tvil om. Salget av 3G-telefoner i Norge har vært pinlig lavt.

Nordisk Mobiltelefon flekker tenner
Mange har fått med seg at Nordisk Mobiltelefon har skaffet seg NMT-lisensen her i landet. Dette var et nett som nylig ble nedlagt av Telenor - til frustrasjon for tusenvis av hytteeiere som har hatt NMT-telefoner på hytta. Direktør for selskapet Arntinn Røste var til stede på Telecruise for å informere om Nordisk Mobiltelefons planer for lisensen.

Nordisk Mobiltelefon planlegger å oppgradere basestasjonene som allerede eksisterer til et CDMA-nett. Dette nettet vil blant annet kunne gi langt bedre dekning enn GSM- og UMTS-nettet. For det første vil man kunne få signal opp til 200 kilometer utenfor kystlinjene, og for det andre vil man ha bedre dekning når man befinner seg bak betongvegger, i kjellere og lignende. Dette gjør at både byggebransjen og folk som bor isolert fra omverdenen nå kan få solid dekning der de befinner seg.

Ulempen med CDMA-nettet er at man ikke kan bruke noen av de telefonene som finnes på det norske markedet i dag. På den positive siden vil nettet åpne for å bruke en rekke telefoner som vi ikke kan bruke i Norge dag i dag.

Vi vil komme tilbake med mer informasjon om det planlagte CDMA-nettet til Nordisk Mobiltelefon i løpet av uken.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen