Telebråk i Russland

Telenor vil kjempe i mot hva som anses om et ulovlig arrangert angrep på mobilselskapet VimpelCom i Russland, der Telenor eier 26,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene. Dette skriver selskapet i en pressemelding.

Bråk om oppkjøp
Angrepet på VimpelCom, som er Ruslands nest største mobiloperatør, begynte i oktober 2004 og har ifølge Telenor hatt som mål å underminere styringen av selskapet og selskapets vedtekter. I særdeleshet er det gjort forsøk på å få endret stemmerettsreglene, slik at strategiske beslutninger, inkludert oppkjøp, ikke lenger skal skje med kvalifisert, men med simpelt flertall i styret.

- Forsøket på å underminere VimpelComs styringsprinsipper startet i en lokal domstol i Russlands sørlige Krasnodar-region, om lag 1.500 kilometer fra Moskva. En aksjonær hjemmehørende i landsbyen Temruk, Victor Makarenko, som eier to vanlige aksjer i VimpelCom, gikk til søksmål 27. oktober 2004, der han ba retten om å godkjenne grunnlaget for et foreslått oppkjøp fra VimpelComs side. Oppkjøpsobjektet var Ukrainas fjerde største mobiloperatør, Ukrainian Radio Systems (WellCom), skriver Telenor i pressemeldingen.

Etter at det første søksmålet ble anlagt har 25 år gamle Makarenko ikke møtt personlig i retten. Han kjøpte aksjer to dager før saksanlegg. Til nå har Makarenko satt i gang tre forskjellige saker mot VimpelCom. I sitt andre søksmål fikk Makarenko rettens medhold i den lokale domstolen i Temruk 13. februar 2005 om å suspendere bestemmelsen om kvalifisert flertall i VimpelComs vedtekter. Tirsdag denne uken bekreftet appellretten i Krasnodar denne kjennelsen.

- VimpelCom er helt klart under økende angrep. Telenor har besluttet å sette alle krefter inn på å stå i mot disse ulovlige angrepene, sier Dag Melgaard pressetalsmann i Telenor

Telenor har anmodet administrasjon og styre i VimpelCom om å samarbeide for å tilbakevise anklagene mot selskapet og undersøke hvor angrepet stammer fra. En spesialkomité oppnevnt av VimpelComs styre skal støtte administrasjonen i dette arbeidet.

Ifølge Telenor skal teksten i Makarenkos opprinnelige krav vise at han har hatt tilgang til konfidensiell informasjon om WellCom, som bare var tilgjengelig for VimpelComs toppledelse og styre.

I russiske selskapskonflikter bruker ofte angripere, som ønsker å skjule sin identitet, anonyme minoritetsaksjeeiere som stedfortredere for å framføre sine anklager som en del av en komplisert strategi for å oppnå forretningsmessige mål gjennom juridiske grep. Slike fremstøt er ikke uvanlige i lokale domstoler i Russland.

Tirsdag kveld ble det sendt ut innkalling til nytt styremøte 21. april, etter begjæring fra styremedlemmene som representerer Alfagruppen, den andre store aksjeeieren i VimpelCom, for å drøfte et oppkjøp av WellCom. Telenor motsetter seg at dette kommer opp på dagsorden for styremøtet.

- Vi mener det er uklokt å behandle denne saken under de nåværende omstendigheter, sier Dag Melgaard.

VimpelComs styreformann Jo Lunder har tidligere gått inn for å holde WellCom-saken utenfor styrets dagsorden inntil Makarenko-saken er løst og styringsprinsipper og vedtekter er trått i kraft igjen.

Telenor er overbevist om det ikke er forretningsmessig grunnlag for det foreslåtte oppkjøpet av WellCom til en anslått sum av 200 millioner dollar, og at et slikt oppkjøp, om det ble vedtatt, vil være skadelig for VimpelComs aksjeverdi.

I et brev til Jo Lunder datert 1. april skrev styremedlemmene som representerer Telenor at "den beregnete inntekten pr. kunde og tallet på kunder som kjøpet baserer seg på er betydelig overdrevet. Samtidig er kostnadene ved nettutbygging, markedsføring og kundeopptak sterkt underdrevet".

- Det er faktisk slik at det ikke finnes andre kjente kjøpere som nå byr på WellCom. Vi har ikke hørt en eneste troverdig forklaring som rettferdiggjør den anslåtte prisen for å kjøpe WellCom, sier Melgaard.

- Derfor kommer vi til å gjøre vårt ytterste for å hindre en beslutning i denne saken som vi er overbevist om vil være verdiødeleggende for VimpelComs aksjonærer, avslutter han.

(Kilder: Telenor)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen