Tvinges til å fortsette med datalagring
(Bilde: Vytautas Kielaitis/Shutterstock.com)

Tvinges til å fortsette med datalagring

Svenske myndigheter ignorerer at EU har kjent loven ugyldig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den kontroversielle loven kjent som datalagringsdirektivet ble formelt vedtatt i Norge i 2011, men siden den gang har direktivet blant annet blitt kritisert for å bryte med grunnleggende EU-lover.

Dette har ført til at direktivet ble tatt opp til behandling i EU-domstolen, noe som endte med at datalagringsdirektivet ble erklært ulovlig. Det førte igjen til at den norske regjeringen her i Norge i praksis la hele loven på hyllen inntil videre.

Sverige velger å håndheve

Den omstridte loven ble også innført i nabolandet vårt Sverige, men der har myndighetene vist større motvilje mot å følge presedensen satt av EU-domstolen. Som vi meldte for en stund siden ble nemlig det store teleselskapet Tele2 anmeldt av politiet til Post- og telestyrelsen (PTS) etter at selskapet sluttet å lagre data, og i stedet begynte å slette data som allerede var samlet inn.

Til en viss overraskelse ser det ut til at anmeldelsen nå tas til følge. Nettstedet Sweclockers melder at PTS har utstedt et pålegg overfor Tele2 om å gjenoppta datalagringen i henhold til svensk lovgivning.

Dette betyr altså at PTS nå går tilbake på tidligere løfter. I april bekreftet nemlig generaldirektør i PTS, Göran Marby, at de ikke kom til å foreta seg noe mot dem som stanser datalagringen.

Ønskes velkommen av Tele2

Tele2 på sin side har valgt å anke pålegget til den svenske forvaltningsretten, men setter likevel pris på at myndighetene nå har tatt et klart standpunkt i saken.

– Vi ønsker pålegget fra PTS velkomment fordi det gir den tydeligheten som vi har etterlyst når det gjelder hvordan svenske teleoperatører skal opptre i forbindelse med datalagring, sa sjefsjurist i Tele2 Sverige Stefan Backman. Han ser nå frem til å få prøvd saken i rettsapparatet.

Norge har ennå ikke tatt et endelig standpunkt om datalagring:
Nå vil politikere og organisasjoner at direktivet skal droppes fullstendig »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen