Tele2 trekkes inn i Netel-skandalen
(Bilde: Skjermdump)

Tele2 trekkes inn i Netel-skandalen

Rumenske arbeidere har jobbet for slavelønn.

Fredag ble det kjent at rumenske fagarbeidere har jobbet med utbyggingen av Netcoms mobilnett mot en timelønn på 7,50 kroner.

Virksomheten er ikke ulovlig, men karakteriseres av både Elektroarbeidernes fagforening og LO som moderne slavedrift.

Nå viser det seg at de samme arbeiderne har jobbet også for Tele2 Norge.

Dermed har rutinene sviktet for ikke bare ett, men to, av landets mest profilerte teleselskaper.

Netel-sjef Erling Nilsen har jobbet med RCA-saken siden i sommer. Han beklager at Netcoms etikk er trukket i tvil i saken.
Netel-sjef Erling Nilsen har jobbet med RCA-saken siden i sommer. Han beklager at Netcoms etikk er trukket i tvil i saken.

Netel også her

Fellesnevneren er utbyggerselskapet Netel. Entreprenøren, som via en underleverandør har ansatt de rumenske arbeiderne på vegne av Netcom, har levert arbeidskraft også til Tele2.

Fordi underleverandøren er et utenlandsk, i dette tilfellet rumensk, selskap, er slavelønnen ikke i strid med norsk lov. TV 2 har dokumentert at lønnen representerer et absolutt minimumsnivå selv i Romania.

Administrerende direktør Erling Nilsen i Netel sier til Inside Telecom at selskapet har vært kjent med arbeidsvilkårene til de rumenske ansatte i selskapet RCA siden i sommer, og at situasjonen derfor er ryddet opp i.

– Jeg dro selv ned til Bucureşti den 24. juli, samtidig som TV 2, for å forsikre meg om at rumenerne fikk utbetalt etterlønnen vi ville de skulle ha, slik at den totale utbetalingen gjenspeilet et norsk lønnsnivå, sier Nilsen.

Misfornøyd med TV 2

Netel-sjef Erling Nilsen er ikke fornøyd med TV 2s fremstilling av problemene med RCA og de underbetalte, rumenske telemontørene.

– Det er viktig å fremheve at hverken Netel eller våre kunder har profittert på denne saken, noe dessverre reportasjen til TV 2 kan gi inntrykk av, sier Nilsen til Inside Telecom.

Han er fortørnet over at RCAs norske rådgivere, et navngitt advokatfirma, har gått god for kontrakten mellom RCA og deres ansatte.

– Det er sterkt beklagelig at RCAs norske rådgivere har forsikret både RCA og Netel om at alle forhold rundt RCAs arbeider i Norge var i henhold til norsk lov og de avtaler som var inngått mellom partene. I ettertid ser vi at våre etiske retningslinjer ble brutt, vi skulle derfor ikke stolt på advokatene, mener Nilsen.

Han understreker at selskapet heretter foretar alle kontroller selv.

– De har jobbet hovedsakelig for Teliasonera Norge, med Netcoms mobilnett, men også noe for Tele2 i Norge, sier Nilsen om den rumenske arbeidsgruppen.

Han understreker at kompensasjonen til arbeiderne dekker alt arbeid som er utført for Netel i Norge.

Har informert kundene

Netel-sjefen sier selskapets kunder har blitt informert om funnene før nyheten sprakk på TV 2 fredag kveld.

– Vi har, i tillegg til å føre en tett dialog med Netcom gjennom hele sommeren, også informert viktige kunder og samarbeidspartnere som ikke er berørt av saken, sier Nilsen.

Men Tele2 avviser å ha blitt informert av entreprenøren.

– Selskapet har ikke kontaktet oss i denne saken, svarer Lunde.

Han forteller at Tele2 har gjort interne undersøkelser og vært i dialog med Netel, og at de gjennom dette ble kjent med at Netels underleverandør RCA har gjort arbeid på enkelte av Tele2s basestasjoner.

– Vi har i dag fått forsikringer om at Netel vil gå igjennom sine rutiner, samtidig som de har ryddet opp og etterbetalt de rumenske arbeiderne som har jobbet på våre basestasjoner i henhold til norsk tariff, sier Lunde.

Han sier selskapet ser svært alvorlig på saken.

– Vi er naturligvis ansvarlige for hele vår verdikjede, og at våre leverandører følger opp sine forpliktelser. Det har ikke vært godt nok i denne saken, og da må vi gå igjennom egne rutiner og sørge for at våre retningslinjer blir etterlevd av våre leverandører, sier Lunde.

Les mer om saken her:
NetCom-leverandør anmeldt for menneskehandel »

(Saken er levert av bransjenettstedet Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen