Facebooks grunnlegger, Mark Zuckerberg, er en av fondets grunnleggere. (Bilde: Facebook)

Teknologikjemper starter stort veldedig fond

Deler ut 180 millioner kroner.

Flere av verdens største teknologi-navn går nå sammen og oppretter et eget fond, for å hedre gjennombrudd innen forskning som redder menneskeliv. Prisen har fått navnet «Breakthrough Prize in Life Sciences», og det skal deles ut totalt 11 priser i år. Hver har en verdi på 3 millioner dollar, eller 16,7 millioner norske kroner.

Det er Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og kona Priscilla Chan, Google-grunnlegger Sergey Brin og kona Anne Wojcicki, styreformann i Apple, Arthur Levinson og teknologiinvestor Yuri Milner som står bak prosjektet.

– Vi trenger å feire og hedre menneskene som kurerer sykdommer, utvider vår forståelse av mennesket og jobber for å forbedre folks liv, skriver Zuckerberg i en uttalelse på Facebook.

Nobelpris-karakter

Prisene har ingen bestemte kategorier, men deles ut til de som har oppnådd noe stort innen forskning det siste året. Det trekkes allerede paralleller til den norsk-svenske Nobelprisen. Dette skriver blant annet det amerikanske bedriftsmagasinet Fast Company, som har snakket med grunnleggerne.

Pengepremien på 16,7 millioner kroner er den største av sitt slag i verden, for disse kategoriene. Vinnerne av Nobelprisen mottar et beløp som varierer fra år til år. I 2012 fikk den Europeiske Union, som ble tildelt fredsprisen, 6,8 millioner norske kroner – altså godt under halvparten av hva verdens teknologikjemper nå stiller opp med.

– Jeg håper dette blir et eksempel for priser og filantropi i andre områder også, skriver Zuckerberg.

Zuckerberg og kona er allerede kjente filantroper. Senest rett før jul donerte de aksjer verd 100 millioner dollar til en stiftelse som vil forbedre skolesystemet i Newark, New Jersey. Brin, Levinson og Milner har tidligere også donert store summer til veldedige formål.

Annonsert i kveld

De første 11 som får tildelt prisen er nettopp annonsert på fondets hjemmesider.

Én av vinnerne trodde hun var utsatt for et svindelforsøk:

– Skalaen på dette er så enorm at jeg tror den vil ha stor påvirkning på forskningen, sier Cornelia Bargmann til Fast Comapny. Hun forsker på nevroner ved Rockefeller-universitetet i New York.

Det er kun denne første gangen det deles ut hele 11 priser. Stiftelsen skal i fremtiden dele ut fem priser hvert år.

Snart får Facebook en helt ny funksjon:
Se hvordan det nye monstersøket fungerer »

Googles hovedkontor imponerer de fleste:
Se hvordan det ser ut på innsiden »

(Kilde: Mark Zuckerberg, Fast Company, Breakthrough Prize in Life Sciences)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen