Guide

Teknologiene i vår nye hverdag

Bluetooth
Bluetooth er en såkalt "åpen standard" for toveis kortebølgekommunikasjon mellom to eller flere enheter - eller kort fortalt, trådløs kommunikasjon mellom to eller flere enheter. Det at det er en "åpen standard", vil si at den er i stadig forandring. Bluetooth befinner seg i stadig flere forskjellige enheter som mobiltelefoner, PDAer, PCer og skrivere, og er på mange måter starten på en virkelig trådløs hverdag.

Bluetooth ble opprinnelig utviklet av Ericsson, men standarden blir nå tatt hånd om av Bluetooth Special Interest Group. Teknologien er basert på radiobølger, og er både strømgjerrig og fysisk mye mindre enn andre trådløse alternativer, som for eksempel 802.11b. (For de som ikke vet hva 802.11b er, kan vi nevne at dette er navnet på en standard for trådløst nettverk med en hastighet på 11Mbps.)

Bluetooth-systemet virker på akkurat samme måte som en vanlig radio, men på andre frekvenser enn de vi er vant med. Siden Bluetooth er beregnet på toveiskommunikasjon, er alle Bluetooth-enheter ustyrt med en sender og en mottager som arbeider på det ulisensierte 2,4GHz båndet. Fordelen med et ulisensiert bånd er at bruken ikke kan begrenses av andre faktorer enn de rent fysiske hindringene. Dermed skal Bluetooth kunne brukes i hele verden, uten restriksjoner eller begrensninger.

En Bluetooth-overføring skifter frekvens (frekvensshopping) 1600 ganger i sekundet, og mellom 79 frekvenser i 1 MHz hopp, for å sikre både høy sikkerhet og sterk motstandskraft for støy. Opp til syv enheter kan kobles sammen på en gang.

Bluetooth er en liten revolusjon når det kommer til bruken av mobiltelefoner, PDAer og lignende enheter mot PC, siden man ikke trenger å bruke ledning for å koble til PCen, eller andre enheter. Dette betyr at synkronisering av PDA og mobiltelefon mot PC blir svært mye enklere. Man kan med Bluetooth også lett bruke telefonen som en mer funksjonsrik del av PCen, som for eksempel som modem eller som fjernkontroll. En annen Bluetooth-basert sak som stadig blir mer populært, er trådløs handsfree, som også er en de tingene som i stor grad var med på å få Bluetooth frem i markedet.

Det er også verdt å merke seg at der hvor kabler ofte er helt individuelle, og hvor hvert produkt har sin egen kabel, så er slikt uten betydning for Bluetooth. Alle Bluetooth-baserte enheter kan nemlig sømløst kobles sammen med et hvilket som helst annet produkt med Bluetooth-støtte.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen