(Bilde: Socram8888 / Wikimedia Commons)

Teknologien som overtok verden

Du finner den sannsynligvis i en dings nær deg.

Danske Computerworld tar på seg refleksjonsbrillene og nostalgibuksene, og retter blikket mot en teknologi som virkelig har tatt verden med storm de siste årene.

Du sitter sikkert med en slik dings rett i nærheten, eller kanskje du leser denne saken på en. Det er i alle fall snakk om smarttelefoner og nettbrett, og prosessorarkitekturen som befinner seg under panseret – kjent som ARM.

Strømgjerrig

ARM er en mikroprosessorarkitektur av typen RISC (Reduced Instruction Set Computing). Dette innebærer at prosessoren prioriterer rask og enkel maskinvare, på bekostning av mer avansert programvare.

I sin tur gjør dette maskineriet mer strømgjerrig, noe som kommer godt med i de mange mobile og trådløse dingsene vi omgir oss med. ARM banet veien for smarttelefoner og nettbrett slik vi kjenner dem i dag, men det hele startet med en stasjonær-PC på 80-tallet.

Apple tidlig med

Den første ARM-prosessoren dukket opp i 1985, som en tilleggsprosessor til BBC Master. I 1987 ble prosessoren endelig tildelt hovedrollen i datamaskinen Archimedes.

ARM-produsent Acorn Computer skilte ut ARM-avdelingen i et separat selskap i 1990, og Apple viste tidlig interesse for den energieffektive arkitekturen.

I dag befinner ARM-prosessoren seg i de fleste smarttelefoner og nettbrett, samt flere kameraer, spillkonsoller, nettverksutstyr og GPS-er.

Når vi snakker om sola:
iPhones nye topp-prosessor er lagd av erkerivalen »

(Kilde: Computerworld DK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen