Teknologi stanset nettsending
Teknofil

Teknologi stanset nettsending

I går skrev Teknofil om de mange sinte fotballentusiastene som ikke fikk med seg fotballkampen mellom Tyskland og Norge da TV2 valgte å sende kampen på betalingskanalen TV2 Sport og mot betaling via nett på TV2 Sumo. Da hjalp det lite at TV2s egne opplysninger viste at flere nettleverandører ikke fikk plass til flere seere til kampen på nett.

Solgte eksklusive plasser
TV2 Sumo hadde lagt ut det de kalte "tribuneplasser" til sendingen på TV2 Sumo. Ifølge opplysninger ITavisen hentet inn var det ikke alle teleleverandørene som hadde god plass på sine linjer for å se kampen. For Ventelo-kunder ble plassene fort utsolgt og også Nextgentel-kunder opplevde at plassene ble revet bort. Ifølge ITavisen kunne det se ut til at TV2 Sumo hadde solgt bredbåndsplass til teleleverandørene og at den operatøren som betalte best fikk mest plass. Dette skapte en debatt hvorvidt TV2 Sumo brøt nettnøytraliteten ved å tilby slik eksklusivitet.


Telenor på sin side kunne avkrefte at de hadde betalt TV2 for plassen de fikk tildelt til sendingen for sine kunder. Ifølge informasjonssjef Atle Lessum hadde Telenor ingen innsikt i hvorfor eller hvordan TV2 Sumo hadde foretatt inndelingen.

Mangler teknologi
TV2 Sumo redaktør Helge Høibraaten var ikke tilgjengelig for kommentar i går, men da saken kom ut var TV2s informasjonsavdeling kjappe med å ta kontakt. Ifølge teknisk ansvarlig for distribusjon hos TV2, Tor-Einar Eriksen, var det nettleverandørenes egen infrastruktur som medførte at de måtte foreta en inndeling av antall seere.

- Tradisjonelle TV-sendinger går en vei. Internett er i utgangspunktet ikke bygd opp for å sende TV. Vi var derfor avhengige av å forholde oss til de serverne teleselskapene sitter på for å kunne garantere kvaliteten på sendingene vi sendte ut. Det var derfor antall servere hos operatørene som bestemte hvor mange seere som fikk tilgang hos hver og vi måtte i første rekke garantere kvaliteten for de faste abonnentene vi har, forklarer Eriksen til Teknofil. - I tillegg er Internett tilbyderne forskjellige i design av nettverk og hvor mye belasting den enkelte kan står for.


Alle fikk tilgang
Derimot var det ingen seere som ble blokkert ute av sendingen om de ønsket å få med seg kampen. For disse kunne derimot ikke TV2 garantere kvaliteten eller kontinuiteten på direkteoverføringen.

- Vi står for selve sendingen, mens det er operatørene selv som sørger for den teknologiske infrastrukturen for overføring. De som ikke fikk tribuneplass ble tatt inn via backend-løsning med en lavere kvalitet. Vi måtte først og fremst sikre de som hadde betalt og hvis vi hadde tatt inn fler så ville serverne ha knelt, påpeker Eriksen.

Ifølge han handler saken slett ikke om nettnøytralitet da TV2 hverken har tatt seg betalt eller satt opp noen kunstige begrensninger for å få økonomisk gevinst.

- Det er meningsløst å beskylde TV 2 for å være i konflikt med nettnøytralitetsprinsipper all den tid TV 2 ikke driver eller tilbyr Internett eller Internett aksesser. TV 2 er kun en tjenestetilbyder på Internett og har all mulig interesse å nå flest mulige sluttbrukere på nett, sier Eriksen


Feil teknologi?
Flere har påpekt at teknologien hos TV2 Sumo ikke er bygd opp for å sende slike storsendinger hvor det forventes mange seere. Ifølge teknologiredaktør hos Klikk.no, Jan Thoresen, kunne TV2 med hell ha testet ut annen teknologi for sin overføring.

- TV2 har valgt feil teknologi. TV2 Sumo, som er plattformen de viser webtv fra, koster 2388 kroner i året. Den er basert på teknologi fra Micorosoft. Spilleren er Windows Media Player og nå er de i ferd med å gå over til Silverlight som er Microsofts utfordrer til Adobe Flash. Løsningen er basert på en (eller flere) kraftige servere med fete linjer til Internett som leverer en videostrøm direkte til hver enkelt datamaskin som ser på. Det sier seg selv at det krever et stort rigg for å servere det samme til mange titusen brukere. Kneler ikke serveren, så kneler linja ut fra serveren. Flaskehalsene vil stå i kø, skriver han i et blogginnlegg.

I innlegget påpeker han at bruk av peer to peer teknologi, hvor datamaskiner i et nettverk fordeler ressursene, ville ha sikret langt flere muligheten til å se sendingene. Eriksen anser derimot ikke dette som en mulighet for TV2 Sumo.

- Peer to peer ville ikke fungert. Dette ville heller ha komplisert overføringsprossesen og tatt mye av kapasiteten på linjene, forteller han.

Teknologisk sett ville multicast, system hvor informasjonen sendes mer effektivt ut til sluttbruker, fungert langt bedre ifølge Eriksen. Derimot er ikke de norske hjem utstyrt med de nødvendige teknologiske innretningene for å kunne gjennomføre dette effektivt.

- I så fall ville kun 20 prosent av befolkningen kunne mottatt signalet, påpeker han.

Det ville garantert laget langt større oppstyr enn den kritikken TV2 mottok for sin strategi for sendingen av kampen.

Det gjenstår da å spørre seg om nett-TV i dette tilfellet var den beste strategien for å sende denne kampen direkte ut til det norske folket. Kanskje bør heller flere nordmenn vurdere å anskaffe seg tilgang til kanalens betalingskanaler ved neste privatlandskamp.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen