Teknologi erstatter muskler


HAL-5 Type-B

Du har sett dem før, både i filrmen Iron Man og i de litt eldre Star Wars-filmene. Store mekaniske roboter, som kan gjøre nesten hva som helst.

Hittil har dette vært langt unna vår virkelighet, men for det japanske firmaet Cyberdane synes iallfall ideen om høyteknologi til hverdagsbruk spennende.

Derfor satte de i gang med å utvikle en slags drakt som skal kunne brukes av personer som sliter med å bevege seg, som f.eks. eldre, personer med lammelser osv.

Ved første øyekast kan det se ut som en 1300-talls ridderdrakt, eller en slags blanding av robot og menneske. Ser man nærmere etter, er dette imidlertid et nyttig apparat som kan hjelpe mange mennesker i hverdagen.

Gir styrke til kroppsdelene

Apparatet kalles Hybrid Assistive Limb og forkortes HAL. Apparatet fester seg mot låret, midjen og leggen og måler hvor mye kraft brukeren har i de aktuelle kroppsdelene. Robot-drakten fyller da ut den resterende kraften, og brukeren kan bevege seg i noe som vil se ut som sakte-film.

Apparatet har batterilevetid på snaue tre timer, så brukeren skal kunne komme seg et stykke før man må til en kontakt. Skal du ha en utgave som dekker både armer og ben veier utstyret 27 kg, men klarer du deg med bare bena, veier den 16 kg.

Det koster...

Det eneste som stopper deg fra å dra til Japan å sikre tidenes julegave til bestemor er nok prisen. Én legg alene koster snaue 10 000 kroner å leie (!) i en måned, mens skal du ha to, kommer det på omkring 15 000 norske kroner.

Foreløpig selges produktet kun i Japan, men hvem vet, kanskje får rullatoren en farlig konkurrent om noen år?

Les mer hos Cyberdyne.

(Kilde: Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen