5 smarte dingser til stua di

Teknofil Teknofils drømmehus: Stue

(Bilde: Montasje: Produsentene/Shutterstock/Teknofil.no)

5 smarte dingser til stua di

Tøffere stue skal du lete lenge etter.

Klokka har akkurat passert seks, du kommer inn døra og er fullstendig utslitt. Du går innover i huset, og selv om du har flere rom å velge imellom, er det bare ett sted du vil gå.

Vi snakker selvfølgelig om kanskje det beste rommet i hele drømmehuset vårt: stua. Er du som oss, så bruker du en stor del av dagen din i nettopp dette rommet. Da har du nok som oss også allerede dyttet en del teknologi inn der. I vår moderne tid er det imidlertid lite oppsiktsvekkende å ha en TV eller et par høyttalere i stua, så det må noe mer til for at det skal være noe å skryte av.

Det sier seg derfor selv at stua fortjener en skikkelig smart-oppussing. Følg med under for å se hvordan vi gjør stua høyteknologisk.

Fikk du med deg de fire første sakene om «Teknofils drømmehus»?

1. Chromecast

Hadde du spurt en norsk familie for 10 år siden om de vurderte å kutte ut TV-abonnementet sitt helt, ville du nesten helt garantert fått et klart «nei». I dag ville svaret vært et helt annet, ifølge en ny undersøkelse utført av Nordic Video Index. Grunnen er veldig enkel, nemlig inntoget av strømmetjenester som Netflix og Viaplay. 

Å strømme slike tjenester til PC, nettbrett eller mobil er såre enkelt, men når du skal ta underholdningen ut til storskjermen i stua er saken en annen. 

Chromecast kan plugges rett inn i TV-en.
Chromecast kan plugges rett inn i TV-en. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det kanskje enkleste du kan gjøre er å kjøpe en såkalt Chromecast, som rett og slett er en liten pinne du stikker inn i HDMI-inngangen på TV-en. Så kobler du den opp til internett, og – vips! – så kan du strømme videoer fra alle strømmetjenestenedu abonnerer på.

Det finnes selvfølgelig et utall andre dingser som gjør det samme, som for eksempel Apple TV, Amazon Fire TV og Roku 3. Chromecast vinner imidlertid på både størrelse, pris og funksjonalitet. Dingsen koster ikke mer enn 290 kroner, og er også veldig enkel å bruke. Alt skjer over Wi-Fi, og det finnes en egen Chromecast-app til både Android og iOS. Er du ute etter en enkel måte å strømme eller vise innhold på storskjerm, så er Googles nettpinne noe for deg.

Les også: Googles vidunderpinne er årets enkleste kjøp »

 2. Kaffebord med innebygd skjerm

Det er ikke til å komme utenom at bordet er en sentral del av en stue, og vi bruker det til så mangt. Det fungerer i praksis som både middagsbord, leksepult, benstøtte, kaffebord, oppbevaringsplass og mye, mye mer. Men hva hvis vi kunne brukt bordet til enda mer - noe mer teknologisk? Hva med et… Kaffebord med innebygd skjerm?

Kaffebordene er gedigne. Du kan selvfølgelig velge å bare ha kaffe på det også. Naturlig nok.
Kaffebordene er gedigne. Du kan selvfølgelig velge å bare ha kaffe på det også. Naturlig nok. Foto: Ideum

Vi snakker faktisk om et 46-tommers monster av en skjerm med en smal ramme rundt, bygget av selskapet Ideum. Navnet på kreasjonen er Duet Multitouch Coffee Table, og kan også fås i en 42-tommers variant. Ifølge selskapet bak skal de fungere som en slags «hub» i hjemmet, som du kan styre alt fra. Du kan egentlig velge å se på det som et enormt nettbrett, egentlig.

Under huden ligger imidlertid en firekjerners Intel i5-prosessor, klokket til 3,2 GHz og parret med 8GB minne. Om du ønsker det, så kan du også oppgradere til en i7-prosessor klokket til 3,5 GHz og med 16 GB minne. Mer spesielt er det imidlertid at du uansett får to operativsystem på kjøpet. Ideum har nemlig valgt å installere både Android og Windows på Duet Multitouch-bordene. 

Skjermen er dessuten vanntett, så det gedigne nettbrettet kan trygt beholde tittelen som kaffebord. Rent oppløsningsmessig titter vi på en 1080p HD-skjerm, med støtte for opptil 60-punkts multiberøring. Alt sammen kommer imidlertid til en høy pris. Nærmere bestemt rundt 42 000 kroner. Men i et drømmehus er det naturlig nok ikke noe problem!

Se for øvrig videoen under:

3. Musikk i alle rom

Tidligere i drømmehus-serien vår skrev vi at huset vårt skulle få et skikkelig surround-anlegg, med høyttalere i hver eneste krik og krok av hele huset.

Et par av disse i gangen gjør susen!
Et par av disse i gangen gjør susen!Foto: Sonos

Vi har installert en rekke trådløse høyttalere rundt omkring i huset, også i stua. Det gjør at vi kan høre samme musikk og radio flere steder i huset samtidig, og i forskjellige rom. 

I Teknofils drømmehus finner du en slik trådløs løsning fra produsenten Sonos, med en Sonos Play:5 plassert på kommoden og i en til i hyllen i entréen. Vi vurderte også sterkt å gå for Samsungs M7-løsning, som ville vært mer praktisk med tanke på veggmontering.

Det fine med dette systemet er at du kan spille av all musikk du kan tenke deg fra enten nettbrettet, mobilen eller PC-en din,  samme hvilken tjeneste. 

4. Skikkelig 4K-panel

Vi ønsker oss en sånn i stua vår. Men prisen kan skremme vettet av hvem som helst...
Vi ønsker oss en sånn i stua vår. Men prisen kan skremme vettet av hvem som helst... Foto: Samsung

Dette sier seg kanskje selv, men et hvert teknologisk drømmehus med respekt for seg selv burde ha en skikkelig smart-TV. Da er det lov å drømme, og hadde vi kunnet slippe alle tøyler løs ville vi gjerne hatt et eksemplar av Samsung S9W. Dette er en kurvet smart-TV med 5 120 x 2 160 piksler (5K) fordelt utover 105 tommer.

Alt i alt er dette kort sagt det råeste du kan skaffe deg av skjermunderholdning i dag, og panelet har da også en pris som står i stil med denne betegnelsen. Du må nemlig ut med hele 1,3 millioner kroner for å kunne plassere denne foran godstolen i stua.

Panasonic AX900 er også et enormt panel, men det blir enda mer enormt om du venter på 85-tommers varianten.
Panasonic AX900 er også et enormt panel, men det blir enda mer enormt om du venter på 85-tommers varianten. Foto: Panasonic

Heldigvis må du ikke ut med millionbeløp for å få deg en rå TV. Du kan nemlig skaffe deg et monsterpanel for en langt rimeligere pris også. Når vi hadde tvunget oss selv til å tenke en smule mer økonomisk, landet vi på Panasonic AX900. Dette er en god og fortsatt enorm LED-TV på 65 tommer. Den fås for øvrig også i en 55 tommers utgave, om 65 tommer skulle være litt voldsomt. Prisen legger seg rundt 50 000 kroner for den største varianten.

Om AX900 ikke skulle falle i smak, så er Samsung UE65HU8505 en god erstatning. Denne er også 65-tommer stor, og med samme LED-kvalitet som Panasonics monster.Om du er sulten på skikkelige smart-funksjoner er dette kanskje uansett et bedre kjøp. Her får du blant annet Samsungs egenutviklede Tizen-operativsystem, med egen nettleser og haugevis av apper. Du kan også dele opp skjermen i 4 småskjermer, om du vil følge med på flere ting samtidig.

Både modellen fra Samsung og Panasonic er for øvrig også 4K-skjermer, men det er bare Samsung-modellen som er kurvet.

5. Xbox One/Playstation 4

Det er ikke til å komme utenom at underholdningsmesterverket ikke er komplett uten en spillkonsoll i en eller annen form. Det finnes flere å velge mellom, men vi ville nok foretrekke en Xbox One fra Microsoft eller en Playstation 4 fra Sony. Disse to er i dag markedsledende på konsollmarkedet, med enorme brukergrupper hver seg. Men hvilken skal man egentlig velge?

Xbox One er et godt alternativ...
Xbox One er et godt alternativ... Foto: Microsoft

Faktum er at det kommer an på hvilke spill en selv synes er viktige å kunne spille på konsollen. Er det livsiktig for deg å kunne spille inFamous: Second Son, så burde du gå for en Playstation 4. Hungrer du derimot etter å spille det lovpriste skytespillet Titanfall, så burde du definitivt skaffe en Xbox One.

...og det er Playstation 4 også.
...og det er Playstation 4 også. Foto: Gamer.no, Audun Rodem

Begge to er uansett utmerkede underholdningsmaskiner, så det bunner egentlig ut i smak og behag her. Stua er uansett ikke et komplett sted uten en skikkelig spillkonsoll.

Les også: De viktigste forskjellene på Xbox One, Playstation 4 og Wii U »

Om du er veldig glad i Nintendos spillverden er også Wii U et alternativ, men denne konsollen er totalt underlegen både Xbox One og Playstation 4 når det kommer til ren maskinvarekraft. Spillutvalget er også svært lite, sammenlignet med konkurrentene.

Vi har gått gjennom andre rom også:
Slik gjør vi kjøkkenet høyteknologisk »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen