Slik gjør vi kjøkkenet høyteknologisk

Teknofil Teknofils drømmehus: Kjøkken

(Bilde: Simen Røyseland, simenroyseland.com)

Slik gjør vi kjøkkenet høyteknologisk

Velkommen til et rom der selv stekepannen er koblet til Wi-Fi.

Sannsynligvis er ikke kjøkkenet det stedet du tilbringer mest tid, men for de aller fleste er det nok allikevel et nokså viktig sted. Mat er tross alt en stor del av vårt liv, og noe vi ikke kan klare oss uten. Men det kan være dørgende kjedelig å stå og kokkelere i flere timer i strekk, og selv den mest erfarne kokk kan forkulle maten om han setter seg ned for å sjekke Facebook og glemmer tiden helt.

Så hvorfor klare seg med et gammeldags, kjedelig og ineffektivt kjøkken når det finnes så mange løsninger for å gjøre det bedre? Vi tar deg nok en gang med inn i Teknofils drømmehus, og denne gangen skal vi gjøre deg bedre kjent med kjøkkenet. Under er våre tips til en smartere kjøkkenhverdag.

Fikk du med deg de tre første sakene om «Teknofils drømmehus»?

1. Fjernstyrt kaffetrakter

Å sette på kaffetrakteren er gjerne noe av det første vi nordmenn gjør om morgenen, men de færreste har oppgradert koffeinkilden sin til stort mer enn en kapselmaskin. Det sier seg selv at det finnes mer avanserte kaffetraktere der ute, og en av dem er Mr. Coffee. Den Wi-Fi-oppkoblede kaffetrakteren er laget av hjemmeelektronikkselskapet Belkin, og kan styres gjennom appen deres, WeMo. Den finnes for øvrig til både iOS og Android.

Mr. Coffee er en smart kaffetrakter med Wi-Fi. Praktisk for noen, overflødig for andre.
Mr. Coffee er en smart kaffetrakter med Wi-Fi. Praktisk for noen, overflødig for andre.Foto: Belkin

Ved hjelp av appen kan du blant annet fjernstyre om kaffetrakteren skal være av eller på, forhåndsbestemme traktetidspunkt og se progresjonen på traktingen. I tillegg varsler trakteren deg om når den trenger å renses.

Ifølge Belkin skal du få 10 (små) kopper kaffe ut av Mr. Coffee, men disse er visstnok ikke helt ordinære. Maskinen benytter seg av noe selskapet kaller «Optimal Brewing», som skal bevare mer av smaken. Som en bonus går også traktingen raskere. Mr. Coffee gir deg altså ikke bare muligheten til å forhåndsplanlegge kaffelivet ditt, men også bedre kaffe.

Hele herligheten kommer til en pris av 150 dollar, noe som tilsvarer i underkant av 1 200 norske kroner. Mye for en kaffetrakter, men kanskje ikke så mye for en smart-kaffetrakter.

2. Stekepannen som lærer deg å steke mat

Få av oss er mesterkokker, men de aller fleste må på et eller annet punkt i livet lære seg å lage oss en form for mat. Dette innebærer gjerne høy varme, kokeplater og en stekepanne – og dermed også tilsvarene høy fare for at maten blir svidd. Dessuten er det ikke alltid like lett å vite hvordan man lager forskjellige retter i nettopp den pannen og med den varmen akkurat den ovnen generer. 

Appen forteller deg når koteletten skal snus.
Appen forteller deg når koteletten skal snus.Foto: Pantelligent

Det finnes imidlertid en løsning, og den heter Pantelligent. Som navnet tilsier er dette en en smart stekepanne. Pannen ble nettopp finansiert via folkefinansieringsnettstedet Kickstarter, og har så vidt startet et liv utenfor donasjonsdomenet.

Pantelligent er laget av selskapet med samme navn, og sistnevnte lover at du med en slik vil kunne lære deg å lage mat, uansett hvor dårlig du måtte være i utgangspunktet. Det gjør den ved hjelp av Bluetooth 4.0 og en app. I appen kan du se temperatur i sanntid, få beskjed om når maten må snus og om du skal dempe varmen. I tillegg kan du lese om hver enkelt ingrediens i retten, og bruke den som en kokebok.

Pantelligent kan snart bestilles, og skal koste 200 dollar. Her i Norge må du dermed ut med omtrent 1 500 kroner, noe som kanskje veies opp i all maten du slipper å svi og alle kokebøkene du slipper å kjøpe. Se uansett videoen under:

3. Stemmestyrt ovn med berøringsskjerm

Noen ovner er enkle og noen er kompliserte, og er du like teknofil som oss er det jo bare én kategori som er den rette. Dacors nye ovn, Discovery IQ, hører definitivt hjemme i den siste kategorien.

På fremsiden er det riktignok vriknapper, på toppen er det gasskokeplater og under er det en ovn. Helt normalt. Men midt mellom knappene på hovedovnen og sideovnen sitter det en 7-tommers berøringsskjerm. Grensesnittet er basert på Android, og så lenge telefonen din og Discovery IQ er koblet til samme nettverk vil du kunne bruke en app til å styre ovnen. 

Discovery iQ. Dette er toppmodellen, og det finnes også en mindre modell. Men da får du ikke sideovnen og den fullverdige berøringsskjermen.
Discovery iQ. Dette er toppmodellen, og det finnes også en mindre modell. Men da får du ikke sideovnen og den fullverdige berøringsskjermen.Foto: Dacor

Gjennom appen kan du bestemme modus, varme og ovnlys, og du kan også bla i en elektronisk kokebok. Nytt for nettopp denne modellen er også at du kan bruke stemmekontroll til å kontrollere ovnen, noe som totalt eliminerer nødvendigheten for å vri på knapper eller trykke på telefonen.

Du kan imidlertid ikke be ovnen om hva som helst, og ifølge Engadget er det lurt å holde seg til enkle, matrelaterte fraser. For eksempel kan du si «Øk varmen til 200 grader,» eller «Legg til en time steketid». Sannsynligvis vil dette forbedres i fremtiden, men det skal visstnok fungere nokså godt nå også.

Discovery IQ ble nettopp lansert på CES 2015, med en prislapp på 8 999 dollar. Eller nokså velvoksne 69 000 kroner, om du vil.

4. Wi-Fi-oppkoblet kjøleskap 

Dette er Samsungs  smartkjøleskap. 8 -tommeren er opp i venstre hjørne.
Dette er Samsungs smartkjøleskap. 8 -tommeren er opp i venstre hjørne.

Kjøleskapet er langt fra den mest innlysende gjenstanden å oppgradere til noe «smart». Hva skal man egentlig gjøre med en slik funksjon? Sette temperaturen opp og ned i kjøleskapet? Åpne og lukke døra? Åpne og lukke døra? Neida, selve smart-delen har egentlig ingenting med selve kjøleskapet å gjøre. Iallefall ikke i Samsungs nyeste smartkjøleskap, med det lite flatterende navnet RF28HMELBSR/AA. De har i stedet bare slengt på en skjerm på framsiden, og kalt det et smart-kjøleskap.

Skjermens hovedoppgave er nemlig å være nettopp det; en skjerm. På det nevnte kjøleskapet kan du koble opp 8-tommeren til Wi-Fi-nettverket ditt, og om du har en vanlig TV kan du overføre signalene til skjermen. Kjøleskapet har dessuten innebygde høyttalere.

Dette gjør at skjermen i hovedsak har tre bruksområder. For det første kan du bruke den til å se på TV fra kjøkkenet, og for det andre kan du bruke den som musikkspiller. Den tredje muligheten – og kanskje den mest nærliggende – er å bruke den som kokebok, både i form av kokkeprogrammer og tekst. Uansett er slik funksjonalitet nok til at kjøleskapet får plass i drømmehuset vårt.

Kjøleskapet har for øvrig en ismaskin, åpnes i to dører som en port og er nokså digert. Det er også en ekstra kjøleskuff til eksempelvis medisiner eller frukt, men du kan også fryse ting i skuffen. Alt sammen får du for den nette pris av 3 599 dollar, eller «bare» 27 500 kroner.

5. Kjøkkenvekt gir deg oversikt over kaloriinntaket

Det finnes mange måter å måle kalorier på, og den vanligste er nok å se på innholdet i maten, og regne det hele sammen for hånd. Det finnes imidlertid langt enklere, mer effektive og ikke minst «smarte» løsninger. En slik løsning er SmartConnect Kitchen Scale, som er akkurat det det høres ut som: en kjøkkenvekt. Vekten ser helt ordinær ut, men som med så mange andre ting følger det med – du gjettet riktig – en app.

SmartConnect Kitchen Scale hjelper deg med å holde styr på kaloriene.
SmartConnect Kitchen Scale hjelper deg med å holde styr på kaloriene.Foto: Escali

Appen kommuniserer med telefonen din gjennom Bluetooth, og finnes til både iOS og Android. Gjennom den kan kjøkkenvekten si deg hvor mange kalorier maten din inneholder, samt annet næringsinnhold. Alt du må gjøre er å taste inn hva du legger på vekten, og deretter faktisk legge det vekten.

Appen har en database på hele 8 000 forskjellige matvarer og 35 forskjellige næringsstoffer, noe som burde være detaljert nok for alle og enhver. Appen lagrer automatisk kaloriene og næringsstoffene i en logg, slik at du har stålkontroll over hvor mye du får i deg uten å måtte bruke masse tid på å regne det hele sammen.

Vekten produseres av Escali, og koster 99,95 dollar. Eller her til lands: litt over 750 kroner.

6. Søplekasse som åpnes automatisk

Nå som vi har beveget oss ganske langt inn i kjøkkenets verden, er vi kommet til en helt essensiell bit av maskineriet: søplekassen. Egentlig er det en utrolig upraktisk norm at søplekassen på død og liv skal befinne seg på innsiden av et skap, under en vask. Ikke bare må du åpne skapdøren og grise til håndtaket, ofte må du også formelig kaste maten oppi bøtta og gjerne også lukke opp et lokk på dunken først.

Slik ser den firkantede varianten ut.
Slik ser den firkantede varianten ut.Foto: Simplehuman

Det finnes heldigvis en løsning der ute, og den innebærer ingen fotpedal. Den er nemlig smart.

Mer spesifikt snakker vi om Simplehuman Sensor Can, en søplekasse som åpner og lukker seg automatisk ved hjelp av sensorer. Søplekassen er laget i børstet stål, og finnes i tre versjoner: rektangulær, avrundet og med en splittet åpning. Uansett hvilken du kjøper er funksjonaliteten identisk, så det er egentlig mest et spørsmål om smak og behag. På et høyteknologisk kjøkken er uansett dette et must, men prisen på 275 dollar kan kanskje være noe avskrekkende.

Oversatt til norsk utgjør det nemlig den nette sum av 2 100 kroner. 

Se for øvrig demonstrasjonsvideoen under: 

7. Smart sous vide-maskin

De fleste pleier nok ikke å bruke kjelene sine til stort annet enn tradisjonell koking, men ifølge CNET er det ingen grunn til ikke å prøve noe nytt. Nettstedet har nemlig prøvekjørt en Anova Precision Cooker, og ser ut til å være rimelig fornøyde. Men hva gjør egentlig denne tingesten så spesiell? Jo, den er en såkalt sous vide-maskin. Og ikke nok med det; den er en smart sous vide-maskin.

Anova Precision Cooker ser ut som en lang stang, og har en medfølgende app. Stangen kan forøvrig demonteres, slik at det blir mulig å vaske maskinen.
Anova Precision Cooker ser ut som en lang stang, og har en medfølgende app. Stangen kan forøvrig demonteres, slik at det blir mulig å vaske maskinen.

For de som ikke er så stødige i fransk betyr uttrykket rett og slett «under vakuum», og henviser til at maten som kokes er vakuumpakket i plast. Dette gjør at maten kokes langsomt, og at all smaken forblir i produktet.

Anova Precision Cooker festes på kanten av en kjele, og har en sirkuleringsfunksjon og et varmeelement. Som med alle ting nå for tiden følger det med en app, og gjennom denne kan du kontrollere maskinen samt måle temperatur og følge utviklingen. Det eneste du trenger å gjøre er å plotte inn matvaren du bruker, hvor kokt du vil ha den og hvor lenge. Deretter gjør maskinen jobben. Profesjonelle kokker pleier å vakuumpakke varene skikkelig før en sous vide-koking, men Anova skriver på sine nettsider at en lynlåspose gjør samme nytte.

Så om du føler for å legge litt ekstra i matlagingen uten å måtte stå konstant ved kjelene, er dette en relativt tilgjengelig og flott måte å tilberede mat på. Selve maskinen koster 169 dollar, eller nokså overkommelige 1 300 kroner.

Andre, små nyttige ting

Det er også andre, mindre ting vi gjerne ville puttet inn i drømmekjøkkenet vårt, men noen av dem er ikke så essensielle eller er enda ikke lansert. Her er et par av dem:

  • Smart-kniv: Smart Knife er foreløpig bare på utviklingsstadiet, men om den realiseres ser det ut til å bli en heftig sak. Kniven skal kunne måle næringsinnhold, bakterieforekomst og hvor fersk matvaren er – bare ved å skjære gjennom den. Dessuten ser den helt utrolig ut. Sjekk den ut her.
  • iSpoon Kitchen Stylus.
    iSpoon Kitchen Stylus.
    Røresleiv med berøringspenn: Enkelt og funksjonelt. Dette er en røresleiv i den ene enden, og i den andre enden sitter en gummiert penn til berøringsskjermer. Nå som fler og fler tar i bruk nettbrett som et alternativ til kokebøker er dette rett og slett genialt. iSpoon Kitchen Stylus fås kjøpt for 4 dollar – 30 kroner – fra Umbra.
  • Smart steketermometer: Dette er akkurat det det høres ut som, nemlig et termometer med en medfølgende app og bluetooth-oppkobling. Dingsen har fått navnet Kitchen Thermometer Mini, og koster bare 39,99 dollar (omtrent 300 norske kroner). Vi skrev for øvrig om den i overlevelsesguiden vår for jula

Fikk du med deg diss tipsene?
5 ting som vil gjøre badet ditt litt smartere »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen