Teknofile julegavetips

Teknofile julegavetips

Det finnes lite som er mer frustrerende enn å jage rundt i butikkene lille julaften for å stresshandle julegaver.

Derfor har vi satt sammen denne listen for deg, slik at du slipper mer stress enn nødvendig.

Kanskje du finner noe du selv har lyst på på denne listen.

Les også:
Julegave til storrøykeren.

GPS til jul.

Gi bort stillhet til jul.

Flotte fotogaver.

Årets beste flatskjermer.

Her er årets spillgaver.

MP3-spillere
MP3-spillere har etter hvert blitt en klassiker under juletreet. Ikke rart når produsentene stadig kommer med nye løsninger. Årets nyheter har vært mange, og det er mye flott å velge mellom.

Samsung P2
For den avanserte brukeren vil muligens Samsung sin nye modell P2 være et godt kjøp. Denne kommer med 4 eller 8 gigabyte, har berøringssensitiv skjerm og et enkelt brukergrensesnitt. I følge test hos Nettavisen skal dette være en av de beste spillerne på markedet i dag.


Prisen er heller ikke verst, 1500,- for versjonen med 4GB og 2000,- for 8GB.

iPod Touch
Apple vil også være med i juleracet og stiller opp med deres nyeste spiller iPod Touch. Spilleren er ifølge ITpro meget god, men er noe dyr og har faktisk mer funksjoner enn den egentlig trenger. De anbefaler å vente til iPhone kommer til Norge, men om du vil ha gave til jul blir det lenge å vente.


Prisen for poppen er 2500,- for 8GB og 3300,- for 16GB.

Sony Walkman NW-A806
Om du vil ha en lettere og mindre spiller, men likevel ønsker funksjoner, så bør du muligens se på en Sony Walkman NW-A806. Dette er en god spiller av lite format som takler både lyd, video og bilder. Likevel får den lett plass i lomma. Skjermen er ikke berøringssensitiv som de to ovenstående, men navigeringen er likevel enkel.
Da vi testet den tidligere i år var prisen noe høy. Dette har heldigvis bedret seg og spilleren koster nå like under 1000,- kroner for 2 og 4GB og 1100,- for versjon med 8GB.

For flere tips om MP3-spillere kan du se i vårt arkiv over tidligere tester.

Digitalkamera
Julehøytiden bør absolutt festes til film. Hvis du kjøper et kamera i gave til noen i familien, så vil du selv kunne tjene på investeringen når du i fremtiden vil gjenoppleve gamle minner.

Her er derfor noen tips om kamera du kan vurdere å kjøpe til dine kjære.

Canon EOS 40D
Canon sitt digitale speilreflekskamera er en god investering for fritidsfotografen. Det er kanskje ikke denne du bruker i et proft fotostudio, men for å kunne mimre over gamle familietreff gjør den jobben.


Vår test mener det er et godt og funksjonsrikt kamera, men at det har noe dårlige tekniske løsninger på konvertering.

Kameraet koster rundt 10.000 kroner, så det er nok ikke gaven du kjøper til perifirerende venner.

Panasonic Lumix DMC-TZ3

Om du ønsker noe mindre og lettere er kanskje dette kameraet løsningen. Det har en oppløsning på 7,2 megapiksler og 10 ganger optisk zoom. Hvor nyttig den optiske zoomen er kan diskuteres, men mulighetene for vidvinkel kommer gått med når hele familien skal avfotograferes samtidig.


I vår test fikk kameraet god kritikk, men det mangler muligheter for manuelle instillinger for den som ønsker å ha full kontroll.

Kameraet koster like over 3000,- i norske butikker.

Fremkall bildene
Intet fotosett er komplett uten en kjapp liten fotoskriver. I vår test over mulige skrivere var Canon Selphy CP740 den desidert billigste med sin pris på cirka 700 kroner.


På tross av prisen gjorde den en god jobb, men om du ønsker noe enda mer profesjonelt er kanskje Sony sin versjon DPP-890 en mulig løsning. Denne gjør en god jobb, men koster da også over 1600 kroner.

Les om flere digitalkameraer i vårt produktarkiv.

Spill julen inn
Både Nintendo, Microsoft og Sony satser hardt for at du skal satse på deres konsoll som gave til deg selv eller barna denne julen. Både Wii, Xbox 360 og Playstation 3 har sine fordeler og ulemper, hva bør du kjøpe?

Ninento Wii

Konsollen Wii har helt klart det mest avanserte brukergrensesnittet. I følge vår test da konsollen kom på markedet var dette den absolutt morsomste konsollen på markedet. Både spillene og spillbarheten gjorde sitt for å etterleve dette.


Hittil har likevel ikke brukergrensesnittet blitt videreutviklet i senere spill. Selv håper vi Star Wars spillet som kommer til våren vil forbedre dette. Så langt har likevel Nintendo Wii dominert markedet, ikke minst fordi de er konsollen som tar barna på alvor. Så om du har barn i huset er dette en ypperlig konsoll, om det er du selv som skal slå deg løs kan det være verdt å se på andre muligheter.

Prisen er i det minste ikke verst. 2500,- er ikke mye for en konsoll i våre dager.

PlayStation 3
Sony sitt alternativ er kanskje den beste løsningen når det kommer til billedkvalitet. Her er det HD-oppløsning ut til fingerspissene. At du får med både DVD- og Blu-ray-spiller på kjøpet er heller ikke ueffent. Dette var kun noen av funksjonene som i vår test ga denne konsollen topp omtale.


Prisen for konsollen er like over 4000 kroner. Med ekstra spill blir det nok ikke like billig.

Xbox 360
Microsoft sin maskin Xbox 360 er noe billigere, men mangler Blu-ray-spiller. Om du ønsker å se HD-film må du selv gå til innkjøp av en ekstern HD-DVD-spiller som er kompatibel med Xbox. Likevel er det mange som mener denne konsollen er bedre enn Playstation 3. Om dette stemmer skal jeg ikke uttale meg om, men Microsoft tjener godt på at de har sterke spilltitler på hånden.


Om barna dine snakker masse om et spill kalt "Halo 3", så er det bare å bla opp de 3000,- kronene denne konsollen koster. Med spill blir det også her litt ekstra å betale.

God blanding
Noen personer er det ikke like lett å kjøpe gave til. Enten har de alt eller så nekter de å opplyse deg om hva som står høyest på ønskelista. Her er derfor noen dingser som kanskje kan ta turen ned i handlekurven.

Gave til gameren

Microsoft SideWinder Mouse er den perfekte gaven til den spillentusiastiske som helst holder seg til PC-en. Med denne musa skal de mye til for ikke å styre spillet med stødig hånd påstår i det minste vår test.


En slik gave vil garantert falle i smak og prisen på like over 600 kroner er heller ikke til å gråte av.

Gave til rotekoppen
Om du kjenner noen som stadig roter vekk nøkler, mobil og hode så er kanskje Keyfinder den ultimate gave. Denne lille dingsen reagerer med å pipe og blinke når du plystrer.


Som vår test viser reagerer den gjerne på mer enn bare plystring, men for rotekopper er den uansett genial.

Ikke er den særlig dyr heller, 69 kroner er slett ikke mye for aldri mer rote bort nøklene igjen.

Gave til B-mennesket
Om din kjære har hardt for å våkne opp om morgenen og er grusomt gretten helt til de først kaffekoppene er ferdig drukket så er kanskje Phillips Wake-up Light løsningen. Denne lampen ble kåret til årets julegave av organisasjonen Elektronikkbransjen og er visstnok genial for en mild oppvåkning.


Lampen simulerer soloppgang og gir en god lyd av bølgeskvulp og fuglekvitter. Genial sak om vinteren og hvis den virkelig medfører en god oppvåkning så er de verdt de 1100 kronene den koster.

Gave til den idealistiske
Alle gavelister med respekt for seg selv har et reelt alternativ for den som ønsker å handle anti-materialistisk, men likevel ønsker å gi bort en gave. Dessverre er verken geiter, medisiner eller høner særlig teknologiske. På den annen side er det fullt mulig å kjøpe en idealistisk gave også til den teknofile.

Prosjektet One Laptop Per Child ønsker nemlig å tilby billige, men gode maskiner spesiallaget for barn i fattige land. Resultatet er deres etter hvert så berømte XO 1. Vi har selv sett maskinen og kan bekrefte at dette er knalle saker.


OLPC har nå startet aksjonen "Give one get one" hvor du kan betale for to maskiner og mottar en. Den andre blir gitt til et barn som trolig trenger den mer enn deg. Maskin nummer to kan du så gi til en god venn. Dessverre blir maskinene kun sendt ut til kjøpere i Nord-Amerika. Det betyr at du må ha en venn eller familie der borte som kan sende den videre til deg.

Heldigvis er det ikke noe i veien for at du kan gi penger nok til en egen maskin. En virkelig idealist burde bli mer enn nok fornøyd med et bevis på at en slik maskin har blitt sendt til noen som virkelig har nytte av den. Hvordan du kan gi en slik gave står beskrevet på OLPC sitt nettsted.

Med disse gavene under treet skal du være godt sikret for at både venner og familie skal bli glade denne julen. Om du trenger flere tips kan vi anbefale å lete i disse artiklene:

Julegave til storrøykeren.
GPS til jul.

Gi bort stillhet til jul.

Flotte fotogaver.

Årets beste flatskjermer.

Her er årets spillgaver
.

God Lille Julaften!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen