Teknoboom i fattige land

Verdensbanken har utgitt en ny rapport om den eksplosjonsaktige vekst i IT og telekommunikasjon i verdens fattigste land. Rapporten konkluderer at den mye omtalte digitale kløften mellom den rikeste og fattigste delen av verden er i ferd med å forsvinne.

Halve verden med mobil
Halvparten av verdens befolkning har i dag tilgang til en fastnettelefon mens over 50 prosent har tilgang til mobiltelefoni. Dermed er målet om 50 prosent mobiltilgang i 2015, som er satt i forbindelse med en FN-kampanje, allerede nådd.

ITU forventer at antallet mobiltelefonbrukere i Afrika vil bli firedoblet frem til 2010. Det totale antallet mobilabonnenter på det afrikanske kontinentet har vokst med hele 1000 prosent mellom 1998 og 2003 og er nå på 51,8 millioner.

I Afrika er der dermed allerede flere mobilbrukere en fastnettabonnenter, som rundet 25 millioner i slutten av 2003.

Flere produsenter er på vei med nye billigprodukter som er særlig rettet mot utviklingslandene. Motorola har annonsert en mobiltelefon til omkring 40 dollar, som er ventet å selge i 4 til 6 millioner eksemplarer i de kommende måneder. AMD er på vei med lavpris Notebook til mindre enn 100 dollar.

En gruppe av afrikanske land har foreslått opprettelsen av et digitalt solidaritetsfond som skal støtte IT-utviklingen i den tredje verden. Men Verdensbankens rapport stiller spørsmålstegn ved behovet for IT-hjelp til fattige land. Det er uten tvil mange andre veier å gå for å hjelpe de fattigste i verden til et bedre liv.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen