×
Annonse fra Delta V for
Kjøp en billig maskin, og gjør den sterk som en okse
Annonsørinnhold

Kjøp en billig maskin, og gjør den sterk som en okse

Det meste kan løses gratis med litt skyhjelp.

  • Delta V Dette er en annonse. Journalistene i Tek.no er ikke involvert i produksjonen.

Som PC-bruker lever du i en liten gullalder akkurat nå. Komponentene i maskinene har blitt stadig rimeligere, mens tilbudet av billige og gratis tjenester har eksplodert.

For om du spoler fem år tilbake i tid: Hadde du trodd at du i 2015 kunne strømme all verdens musikk og film rett i nettleseren? At du kunne spille heftige spill rett over Internett? Eller at du slapp å lagre filer lokalt på datamaskinen?

Og kanskje best av alt; Hadde du trodd at du kunne gjøre alle disse tingene fra hvor enn du selv ønsker å sitte, om det så er på en benk i parken når sola steker en varm vårdag. 

I dag er dette helt normalt og fullt mulig for hver og en av oss, og alt kan du takke «nettskyen» for.

Dette kan du gjøre

Det ligger også en skjult, og stor, fordel ved å ta i bruk nettskyen så mye som mulig. Det vil nemlig gjøre at en billig og leken bærbar PC kan fungere akkurat som en stor, tung og langt dyrere maskin.

I dag kan du nemlig avlaste de fleste krevende oppgaver til nettskyen, så lenge du er tilkoblet Internett. Vi har kikket nærmere på hvor mye du faktisk kan gjøre med en billig og lett maskin til 2500 kroner i fanget. Her er bare noen av mulighetene nettskyen byr på:

 
Sterkere Smartere Lagring Underholdning

Gjør maskinen sterkere med skyen

Rediger bilder: Enkel bilderedigering får du nå gjort via apper og opplastingsplattformer på nett, som Instagram og Google Drive. Et bra valg for mer avansert bruk er etter vår mening nettløsningen Pixlr. Programmet ser akkurat ut som Photoshop, har alle de vanligste funksjonene som filtre og lag, og i tillegg er hurtigtastene de samme. Et alternativ er PicMonkey.

Klipp video: Dette er også en oppgave som normalt krever veldig mye av maskinen din, men her kan nettskyen avlaste deg slik at du kan kjøpe en billigere maskin. Med det nettsky-baserte programmet WeVideo får du et brukervennlig og funksjonsrikt videoredigeringsverktøy som laster opp videoklippene dine til skyen, og tar seg av prosesseringen der. 

Kjør tunge spill: Blant de mest potente tjenestene du kan bruke på laptopen din er OnLive, som lar deg spille for eksempel Saints Row IV, Metro og Bioshock Infinite uten å belaste maskinen. Snart vil også Nvidias GRID-løsning komme, som vil la deg strømme spill fra deres nettsky. Teknologien ikke helt perfekt, og har sine klare mangler, men her vil det skje veldig mye det neste året.

Gjør maskinen smartere med skyen

Regneark og tekstbehandling: Dokumentbehandling i nettskyen har kommet veldig langt de siste årene, og fungerer i prinsippet helt likt som om programmet var installert på PC-en din. Du kan også bruke Google sin Docs-pakke, men Word, Excel, Powerpoint og OneNote er faktisk gratis på nett via Office 365. Med maskiner som HP Stream 13 følger fullversjonen av Office 365 med på kjøpet det første året.

Smarte apper: I nettskyene til både Microsoft og Google kan du også legge til en serie med smarte apper. I tillegg til den velkjente Office-pakken har Microsoft en serie av gode bedriftsløsninger. I Google Drive kan du trykke på «Ny» og velge «Flere apper», der du vil finne et hav av nytteprogrammer fra databehandlingsverktøy som Fusion Tables og lydredigeringsprogrammet TwistedWave.

Løs tunge problemer: Den avanserte søkemotoren WolframAlpha er smartere enn du tror, og kan gi deg svar på det meste mellom himmel og jord. Mattestykker kan du løse med nettapper, for eksempel Geogebra.

Det ser ikke slik ut, men denne mappen ligger egentlig i nettskyen.
Det ser ikke slik ut, men denne OneDrive-mappen ligger egentlig i nettskyen.

Gi maskinen mer lagring med skyen

Lagre store filer: I en nyere datamaskin er det ofte relativt sparsomt med intern lagring, og én av hovedgrunnene til det er at du i dag får kolossalt mye lagring på en billig penge i nettskyen. For maskiner som HP Stream 13 følger det faktisk med en hel terabyte lagring i Microsoft OneDrive det første året.

Skytjenester kan settes opp slik at de fremstår som en helt vanlig mappe på skrivebordet. Filene blir da automatisk sikkerhetskopiert, og de vil være tilgjengelig for deg uansett hvor du er i verden. Som en bonuseffekt vil du med lagring i nettskyen få en litt lettere maskin, som lager litt mindre lyd, fordi det ikke blir behov for en bråkete og tung harddisk. 

Lagre bildene dine: Bildene dine kan du også lagre på egne, nettbaserte fotosamfunn. Da vil du spare plass på maskinen din, ha tilgang til bildene fra hvor enn du er, samtidig som du enkelt kan dele dem med venner og kjente. Opprett et album fra familieferien 2015 og del det med bestefar, mens albumet fra venninneturen til Barcelona kun deles med venninnene. Facebook har god støtte for å la deg gjøre dette, for ikke å glemme Dropbox.

Gjør maskinen mer underholdende med skyen

Se filmer og serier: Om det er én type skytjeneste som virkelig er i ferd med å ta helt over for tradisjonelle løsninger, så er det film- og TV-strømming. Via tjenester som Netflix, HBO, Viaplay, TV2 Sumo og NRK Nett-TV kan du se alt fra lineær TV og fotball til de nyeste filmene og de heteste TV-seriene, rett i nettleseren.

Om du strømmer film og TV slipper du å ha en stor og tung DVD-spiller i maskinen din, og om du har filmene lagret på maskinen vil du med strømming spare plass.

Strøm musikk: I likhet med film er musikk noe du i aller høyeste grad kan strømme over Internett fremfor å ha det lagret lokalt på maskinen, eller matet inn via en tung og bråkete CD-spiller.

Er du spesielt opptatt av god lydkvalitet finnes det tjenester for dette, som Wimp Hi-Fi. Musikklyttere flest har et hav av tjenester å boltre seg i, som SpotifyGoogle Music og mange flere.

Så liten er forskjellen

Selv om skytjenestene fysisk ligger langt unna deg, har disse tjenestene og programmene blitt så gode at de fungerer akkurat slik du forventer av et program som kjører lokalt på maskinen din. Nettskyen er tross alt en datamaskin den og, selv om den ligger langt unna.

Skytjenestene har nemlig noen triks i ermet. Når du spiller i skyen, en oppgave som normalt krever veldig mye av maskinen din, flyttes denne tunge oppgaven regelrett til skyen. Det eneste datamaskinen din mottar er en videostrøm, i prinsippet akkurat som når du ser på Netflix. Når du lagrer filer i skyen vil det automatisk være tatt backup av disse, fordi serverne til skytjenestene er konfigurert for å gjøre nettopp det.

Vi har laget følgende sammenligninger til deg, for å vise deg hvor likt det faktisk er når du sammenligner skytjenestene og lokale programmer. Til venstre ser du et lokalt program, til høyre er nettløsningen. Dra i den vertikale streken for å se likheten.

Bilderedigering med lag og effekter:

Tekstbehandling av Word-dokumenter:

1 terabyte med lagring i skyen

Dette må du ha

Når du skal leve i skyen er det et par ting du bør ha på plass, slik at opplevelsen blir best mulig. Dette bør du tenke på både når du kjøper deg en ny PC for skyen, og underveis når du bruker den:

  • Lav vekt og god batteritid: Når skyen tar seg av både lagring, strømming og prosessering har du ingen grunn til å kjøpe en stor og tung maskin, noe som i dag er en god indikator på at den har mer kraft enn du trenger. Når du er på farten er forskjellen mellom 2 kilogram og 1,5 kilogram vesentlig. HP Stream 13 er et godt alternativ her, som du med enkle triks kan få til å holde ut i 10 timer på én lading.
  • God skjerm: Når du først kjøper deg en PC for skyen, bør du se til at skjermen er passe god nok for deg. Skjermkvalitet er noe du aldri vil kunne avlaste til nettskyen, så denne faktoren må være på plass når du kjøper maskinen.
  • 4G-modem: Uten en god nettilkobling vil du ikke få kontakt med nettskyen, og da er det mye i denne guiden som ikke vil kunne hjelpe deg. Men med et 4G-modem kommer du langt på vei, noe du får for en billig penge fra teleoperatørene, slik at du du fortsatt har tilgang til nettskyen hvor enn du er. I dag har imidlertid så godt som alle smarttelefoner muligheten til å dele sin nettkobling til PC-en. Har du en telefon som lar deg gjøre dette, trenger du ikke et eget 4G-modem. Her får du billigst 4G-data.
  • Raskt Internett: En rask nettlinje er alltid viktig, men det er spesielt viktig ved spilling i skyen. Da må du ha en nettlinje som er ekstra stabil, og som har så lav responstid som mulig. Dette er en kritisk faktor for at spillytelsen skal være god, og vil som oftest kreve at du har PC-en koblet til et godt trådløst nettverk eller med kabel.

Vi håper tipsene våre falt i smak, og ønsker deg god tur ut i vårsolen!

 

PS: Expert hjelper deg gjerne med å velge rett maskin for dine behov. 
Finn din nærmeste butikk her »

Til toppen