Tek-redaksjonens favoritter fra 2017

Tek-redaksjonens favoritter fra 2017

2018 er rett rundt hjørnet, og vi gleder oss som små barn. Det er bare dager igjen til den store CES-messen går av stabelen, og hvis ryktene stemmer har vi et fantastisk teknologiår i vente. 

Men før vi går inn i det nye året er det fint å ta et lite blikk bakover også, for å minnes alt det morsomme vi har fått oppleve. 

I 2017 testet vi godt over 300 forskjellige produkter, og har vært innom alt fra robotgressklippere og smartlys til prosessorer og bærbare PC-er. Det er selvfølgelig noen produkter vi helst skulle ha kastet ut av vinduet så fort de havnet på testbenken, men la oss heller minnes de gode stundene i dag, før vi går over i det nye året. 

Her er redaksjonens favoritter fra året som har vært: 

Anders Brattensborg Smedsrud

Jobber som: Journalist, PC- og komponentekspert
Favorittsak i 2017: Test av verdens raskeste grafikkort (GTX 1080 Ti)

Mange trodde Nvidia hadde hentet ut mesteparten av kreftene i sin Pascal-arkitektur allerede ved den spinnville lanseringen av GTX 1080 for halvannet år siden hvor ytelsen økte med over 70 (!) prosent fra forrige generasjon. Så, da Nvidia i mars lanserte GTX 1080 Ti, ni måneder etter GTX 1080, var det nok få som så følgende komme:

For, ikke bare kunne jeg på testlabben notere meg at GTX 1080 Ti presterte enda 35 prosent bedre enn GTX 1080, men selv Titan XP til 13 000 kroner måtte se seg slått – til tross for at det var dobbelt så dyrt!

Dette var ikke bare direkte uventet, men det var også utrolig moro å se grafikkytelsen fortsette å ta kvantesteg fremover til tross for at Nvidia ikke var særlig truet av konkurrenten på tiden.

GTX 1080 Ti. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

GTX 1080 Ti sørget for at selv spilling i 4K-oppløsning ble grei skuring med bare ett grafikkort, og når vi sammenlignet hva du fikk av ytelse per krone så vi at Nvidia ikke tok en så skrekkelig pris for kraftpakken sin, heller. Resultatet ble en dundrende 9,5 av 10 fra vår side, en karakter som bare ble holdt tilbake av vissheten om at tredjepartskort med bedre kjøleløsning var på vei.

Tieren kom for øvrig noen korte uker senere, da vi testet det fantastiske GTX 1080 Ti iChill X3 fra Inno3D

Neste år krysser jeg fingrene for at Nvidia fortsetter å drive grafikkbransjen fremover med sin nye Volta-arkitektur, som du kan oppdatere deg på her. Håpet er også at AMD med sin Navi-arkitektur vil komme sterkere tilbake etter at lufta raskt gikk ut av årets skuffende RX Vega-lansering. 

 


 

Vegar Jansen

Jobber som: Journalist og generell nettsmører
Favorittsaker i 2017: AMDs store comeback: Ryzen og AMDs enda større comeback: Threadripper

AMD har røsket opp i prosessormarkedet i 2017. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Å få AMD tilbake i kampen om prosessorkundene er det beste som har skjedd på den fronten på mange år. For de som har tjent aller mest på dette er dere – forbrukerne.

Så lenge Intel har fått lov til å kjøre sitt eget løp – og det har de gjort i en del år nå – har nemlig ikke utviklingen i prosessormarkedet gått så raskt som den strengt tatt kunne ha gjort. Prisene har heller ikke vært så lave som de kunne ha vært.

Dette forstår vi når toppmodellene i Intels nye Core-generasjon plutselig har fått seks kjerner. Og at den tikjernede ekstremmodellen Core i9-7900X er åtte tusen kroner rimeligere enn den ett år gamle forgjengeren Core i7-6950X.

Herfra rettes derfor en stor takk til AMD, som overrasket alle – Intel inkludert – og på sett og vis gjorde 2017 til «det store prosessoråret».

 


 

Ole Henrik Johansen

Jobber som: Journalist, Lyd og bilde-ekspert
Favorittsaker i 2017: Test av robotgressklippere og projektorer

Robotgressklippere var både utfordrende og moro å teste. Bilde:  Ole Henrik Johansen / Tek.no
Du kan fint bruke en projektor under 10 000 kroner til å se film over 100 tommer Bilde: Stein Jarle Olsen

I 2017 har jeg testet mye forskjellig – først og fremst lyd og bilde, men det er to tester som skiller seg ut for meg; robotklippere og projektorer. 

Noe av det jeg likte spesielt med godt med å teste robotklippere var forberedelsene med å lage test-området de skulle bryne seg på. En vanlig, firkantet plen ville neppe gitt de nok utfordring, og samtidig er det mange forbrukere som har en variert hage. Her måtte det hindre som hellinger, huskestativ og trange passasjer til for å skille klinten fra hveten. 

Som en hyggelig overraskende var mange av disse klipperne gode, noe som er betryggende for alle som nå ser sitt snitt til å bruke tid på andre ting enn å klippe gress. Etter testperioden er i alle fall jeg solgt på disse maskinene, og kommer ikke til å kjøpe noe jeg må kjøre eller dytte selv ved neste korsvei. 

I tillegg var testen av projektorer under 10 000 kroner en interessant test for min del. Til dels fordi dette en en kategori vi ikke har testet noe særlig før – og at produktene også her viste seg å være overraskende gode. 

Fortsatt ville jeg foretrukket en TV i mange tilfeller, men om du vil ha et gigantisk bilde er det uten tvil en projektor du skal ha. En TV på over 100 tommer vil fort koste deg flere hundre tusen. Med et mørkt rom, og gode lyd ved siden av, er alt lagt til rette for en knakende god filmkveld.  

 


 

Finn Jarle Kvalheim

Jobber som: Journalist, mobilekspert
Favorittsak i 2017: Xiaomi – selskapet som selger alt mellom himmel og jord

Lille Mi Bunny Storyteller forteller kinesiske barn godnatthistorier, og koster bare 250 kroner. Bare én av de mange sprø tingene Xiaomi lager. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For min del var det et hardt valg å skulle plukke én sak. Testen av Galaxy S8+ var definitivt et høydepunkt, siden den sa noe om veien videre for mobiltelefoner. Samtidig var begge Motorolas G5-modeller fantastiske å teste; det er noe med telefoner som innfrir forventninger du egentlig ikke hadde. Men hvis jeg absolutt må velge er det den store saken på Xiaomis produkter fra CES som stikker av med seieren.

Å kunne tillate seg slike dypdykk i det som for oss er nye produsenter og produkter er noe av det beste ved denne jobben, og i disse dager er de kinesiske teknologiselskapene på krigsstien.

Og gjennomgangen av mer og mindre merkelige produkter Xiaomi sysler med, både på egen hånd og via underbruk, var mildt sagt imponerende. Smarte riskokere, roboter, fete mobiltelefoner og TV-er - alt hører inn under merkelappen. Og det som ikke nødvendigvis hører direkte inn under merkelappen, det selger de. Xiaomi er ved siden av å lage mobiltelefoner en av Alibabas største utfordrere i Asia.

Men midt oppi all høyteknologien var det én dings som stakk seg ut. Mi Bunny Storyteller - en billig kanin som kan fortelle nattahistorier til kinesiske barn. Den var så tøff at den fikk sin egen lille artikkel. Flere har spurt om dingsen som koster 250 kroner kan bestilles til Norge. Det kan den sikkert, men da bør du lære barna dine kinesisk først.

 


 

Stein Jarle Olsen 

Jobber som: Testansvarlig
Favorittsak i 2017: Den store testen av mesh-nettverk

Mesh-nettverk begynte for alvor å flomme inn over oss på senhøsten 2016, men det var ikke før våren 2017 at vi hadde klart å samle sammen så mange at det var aktuelt med en samletest. Og når vi først skulle gjøre det, så lånte vi like godt en av våre tidligere kollegers 450 kvadratmeter store hus for å sette systemene på en skikkelig prøve. 

Her tilbrakte jeg to hele dager med testing og måling for å se hvilke systemer som var enklest å håndtere og som leverte de beste hastighetene rundt omkring i huset. Og selv om det var tett og jevnt, så var det til slutt Ubiquiti AmpliFi HD som stakk av med seieren.

Samletesten av mesh-nettverk var et høydepunkt i 2017.  Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Jeg håper vi har gjort vårt til at flere nordmenn har fått opp øynene for mesh-nettverk, som virkelig kan gjøre underverker for wifi-dekningen i store eller upraktisk utformede hus og leiligheter. Det kan jeg skrive under på selv, da jeg for tiden har en Netgear Orbi-løsning som dekker hver en kvadratcentimeter av egen leilighet med topp wifi-signal. 

Siden samletesten i vår har vi også sett på Google Wifi, og for tiden ligger Asus Lyra og venter i testkøen. Dette blir dermed ikke et tema vi kommer til å slippe tak i med det første. 

Mest gøy for egen del var kanskje anledningen til å leke i Skyrim VR nå like før jul. Skyrim var egentlig et spill jeg hadde avskrevet å bruke flere timer i, men VR-opplevelsen er så god at den tanken for lengst er glemt. Om du er lei tradisjonelle spillopplevelser er dette midt i blinken, og det hjelper nok også på kaloriforbruket at du står underveis. Vi satser på flere fullblods VR-spill i 2018! 

 


 

Niklas Plikk

Jobber som: Nyhetssjef
Favorittsak i 2017: Den store dekningstesten

Siden jeg trolig er den som får testet færrest ting i løpet av året (fordi jeg har andre oppgaver altså, ikke fordi jeg er lat!), hopper tankene mine umiddelbart til Den store dekningstesten når noen spør om årets høydepunkt. 

 

Det var uten tvil redaksjonens største prosjekt i 2017, og det tok flere måneder fra de første planene var lagt, til saken endelig ble publisert i begynnelsen av mai. Vi kjørte landet rundt for å teste 4G-dekningen til Telia og Telenor, og selv om det var et tett løp var det til slutt Telia som trakk det lengste strået. 

Selv om det var et ekstremt tidkrevende prosjekt var det likevel morsomt og utfordrende å gjøre noe helt annerledes enn våre vanlige produkttester. Jeg liker også å tro at siden vi har gjort denne testen tre ganger nå, i 2014, 2016 og 2017, at vi har bidratt til å øke konkurransen mellom Telia og Telenor, som til slutt har gjort at nordmenn har fått bedre 4G-dekning. Uansett grunnen er det i hvert fall ingen tvil om at 4G-nettet i Norge er utrolig godt, og dermed er det heller ingen overraskelse når man leser at Norge har verdens beste mobilnett

En god nummer to er den langt mindre tidkrevende testen av SNES Classic. Fint å være sjef av og til når man kan bestemme at «Den der tester jeg!».

Hvilket produkt i 2017 synes du var mest spennende? Eller mest overraskende? Eller kanskje mest skuffende? Gi lyd fra deg i kommentarfeltet nedenfor!

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen