Test

Teenage Mutant Ninja Turtles

For tre tusen år siden prøvde en mektig, men arrogant kriger å bli udødelig. Krigeren oppnådde målet sitt, men i prosessen påkalte han tretten voldsomme monstre til jorden og forvandlet de fire generalene sine til stein. Siden da har krigeren bygd seg et stort og rikt forretningsimperium og har nå leid inn ninjaene fra Fotklanen for å fange inn de tretten monstrene. Stjernene står igjen riktig og krigeren har en ny sjanse til å befri generalene sine og bli forent med dem i udødelighet.

Ninja-skilpadder er ikke som andre skilpadder.
Ninja-skilpadder er ikke som andre skilpadder.

Skilpaddene i oppløsning

Skilpaddebrødrene har slått sin store nemesis, Shredder, men likevel er ikke alt som det skal være i hulen under New Yorks gater. En desillusjonert Leonardo har blitt sendt av sensei Splinter til Sør-Amerikas jungel for å trene. I lederens fravær har Raphael begynt et dobbeltliv som vigilante. Michelangelo vansmekter i jobben som klovn innleid til barneselskaper og Donatello er 24-timers PC tech-support. Heldigvis støter skilpaddenes venn, April, på Leonardo i Sør-Amerika. Hun prøver å overtale ham til å dra tilbake til New York, for metropolen herjes av mystiske monstre.

For fans av TMNT vil filmen være et gledelig gjensyn. Endelig ser mutantskilpaddene ut som de skal gjøre, fullt tredimensjonale, med bulende ninja-muskler under grønn skilpaddehud og animert med kjappe og flytende bevegelser. På amerikansk har de også fått med seg flere kjente skuespillere til å gi stemmene til venner som April og Casey, men siden filmen er dubbet til norsk, har disse stemmene forsvunnet i den norske kinoversjonen.

Ingenting har blitt spart på datagrafikken for å bringe ninja-skilpaddene til live igjen. Animasjonene er dynamiske og flotte, kameraperspektivene høytsvevende og kreative, og mange fine detaljer, som sømmer i lærhansker og lysskinn i hår, er vakkert gjengitt i pixler. Menneskene, som April og Casey, har et tegneserieaktig utseende med store hoder og øyne, som minner sterkt om stilen i filmer som "De Utrolige" og "Toy Story". Det passer selvsagt meget bra, siden "TMNT" opprinnelig er en tegneserie.

Produsentene av
Produsentene av "TMNT" prøver å lage barne- og voksenfilm på en gang, og lykkes ikke helt.

Mellom to stoler

Men så var det historien da. En morofilm som "Teenage Mutant Ninja Turtles" skal selvsagt ikke sammenlignes med dyptpløyende kunstfilmaffærer, men dessverre har filmen for mange svakheter, selv når den bare sammenliknes med seg selv. For det første faller "TMNT", som så mange andre av filmene med høy nostalgifaktor, mellom to stoler. Filmen blir markedsført til dem som er gamle nok til å huske tegneserien i sin glanstid, og den inneholder en del vittige retroreferanser som bare voksne vil forstå. Samtidig har utgiverne også ønsket at filmen skal appellere til barn og ungdom. Dermed har det som kunne ha blitt ganske stilig animert action, samt en dash ninja-drama, blitt redusert til Cartoon Network-humor som vil være for barnslig for voksne.

Dramaet og motsetningene mellom den rolige Leonardo og individualistiske Raphael, brukes det mye tid på, og det er også det mest interessante plottet i filmen. Hvem skjønner vel ikke at en leder og en nestleder kan havne i tottene på hverandre? Dermed ender faktisk kampen mellom Leonardo og Raphael opp som mye mer spennende enn finalekampen mot skurken.

Det virker som om datagrafikkmagikerne fikk dårlig tid på slutten, eller rett og slett har dårlig følelse for timing og spenningskurve. Slutten er både antiklimaktisk og vassen, og spenner bein under resten av filmen. Det er veldig synd, for med en jevnere spenningskurve og en tettere handling som støttet opp under den flotte grafikken, kunne "Teenage Mutant Ninja Turtles" blitt en riktig underholdende film, både for barn, tenåringer og nostalgiske voksne. Heldigvis fikk produsentene også for dårlig tid til å lage ekkel moralisering på slutten, så vi slipper i det minste det.

"Mmmmm! Ninja you I will!"

Konklusjon

Ninja-skilpaddenes tilbakekomst på kinolerretet feires med blendende datagrafikk og et passelig tegneserieaktig plott. Jammen er det ikke sprett i reptil-ninjaene fortsatt! Er man gammel fan, kan dette bli et hjertelig gjensyn, men til og med som animert actionfilm for barn og ungdom, blir "Teenage Mutant Ninja Turtles" for ujevn til å bli mer enn middels. Det er synd, for utgangspunktet er solid, og med litt sterkere plot kunne filmen lett blitt til sommerens morsomste animasjonsfilm.

Se trailer til filmen her.

Teenage Mutant Ninja Turtles   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen