Tech·Ed: Mer om Longhorn og Office


Michael Hartmann forteller om Longhorn. Wolfgang Ebermann i bakgrunnen. Klikk på bildet!

Både Longhorn og Office vil fokusere mye på å gjøre kostnaden for IT-avdelinger mindre, og derfor har Microsoft tatt i bruk slagordet "The new world of work" for blant annet Longhorn og Office 12. Selskapet er derfor svært interessert i å fortelle mer om hva som kommer til å være nytt i disse versjonene.

Longhorn kommer til å få en såkalt filbasert bilde-setup, som i korte trekk betyr at installasjonen kommer til å ta kortere tid. Man vil få utdelt et bilde av disken som sier hvordan en tom Longhorn-installasjon ser ut. Dette skal gjøre det mye enklere for systemadministratorer å installere Longhorn på mange klienter.

Filsystem, søk og språk

Når man kommer inn i Longhorn, vil man se diverse endringer i filsystemet. Selv om Microsoft har droppet filsystemet WinFS for Longhorn, vil vi få søking basert på filinnhold, og såkalte virtuelle mapper. En virtuell mappe kan inneholde alle filer som er relatert til et visst tema, eller en søkestreng. Virtuelle mapper vil ikke fysisk inneholde noe, men vil bare vise filer som treffer søkestrengen, forteller Michael Hartmann entusiastisk. Hartmann er seniordirektør for Windows-klienter i Microsoft EMEA.

Søkefunksjonen vil indeksere mye av det samme som MSN Desktop Search gjør idag, men på en måte som minner mer om hva WinFS har lovet. Selv om filene vil beholde den samme hierarkiske strukturen som man har i NTFS- og FAT-baserte filsystemer, er målet at sluttbrukeren skal kunne finne alt ved hjelp av søkemotoren. Dette skal gjøre det lettere for brukere som ikke er vant til å tenke hierarkisk når man lagrer filer.

Når man ser på innholdet i en mappe, vanlig eller virtuell, vil man også få opp en forhåndsvisning av dokumentene i den mappen. Dette skal gjøre det enklere for brukere å kjenne igjen f.eks. et tekstdokument ved å se på den første siden.

Longhorn vil også gjøre maskinen sikrere, blant annet ved å integrere mye av det vi har sett i Microsoft Anti-Spyware. Sammen med noe som Microsoft foreløpig har valgt å kalle beskyttede brukerkontoer, skal dette føre til at man får et mye sikrere system. En beskyttet brukerkonto er en konto som kun har rettigheter til å endre på deler av systemet, på en måte som ikke påvirker stabiliteten til maskinen.

For utviklerne av Longhorn, vil også behandling av ulike språk bli enklere. Til nå har Microsoft måtte distribuere flere binærfiler når de skal lansere patcher, siden programmet finnes på flere språk. I Longhorn vil språkinformasjonen ikke være lagret i binærfilene, men heller i eksterne filer. Det betyr at når Microsoft slipper en oppdatering, trenger man ikke å lage separate versjoner for de ulike språkutgavene av programmet.

Microsoft har tidligere sagt at Longhorn vil bli sluppet høsten 2006. Vi vil videre få se beta 1 av Longhorn i løpet av sommeren, og beta 2 kommer i løpet av vinteren 2005-2006. På PDC-konferansen i september i år, kommer Microsoft til å fortelle enda mer om WinFX og Longhorn.

Longhorn og Office

Slippene av Longhorn og Office 12 vil etter all sannsynlighet ligge svært nær hverandre i tid, ifølge Wolfgang Ebermann, General Manager for Information Worker-avdelingen til Microsoft. En tidsplan for når den neste utgaven av Office kommer er ennå ikke fullstendig fastsatt, men man kan forvente at Office gjerne kommer ut noe senere enn Longhorn.

Mange av de nye egenskapene i Office 12, er egenskaper som vil dra nytte av funksjonene man finner i Longhorn. Blant annet vil Microsoft satse hardt på god integrasjon med søkemotoren i Longhorn, som vi fortalte om tidligere. Dette er tett koblet med det XML-baserte filformatet som Microsoft nå innfører som standard for Office-produktene.

Da vi snakket med Wolfgang Ebermann i etterkant av foredraget, fortalte han at Office 12 også vil fungere sammen med Windows XP, og kanskje også på Windows 2000. Sannsynligvis vil ikke Microsoft offisielt støtte Office 12 på dette operativsystemet, men han utelukket ikke at det ville være mulig å kjøre den nye versjonen av Office.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen