Team «Hardware.no» fyller elleve år
(Bilde: Shutterstock)

Team «Hardware.no» fyller elleve år

Slik vil noen av forumbrukerne våre gjøre verden til et bedre sted.

Hva gjør datamaskinen din når du sover?

Hos de fleste av oss gjør den svært lite. Kanskje den kjører en virussjekk eller defragmenterer en harddisk, men stort sett forholder den seg rolig. For det å telle elektriske sauer krever ikke stort av ressurser.

Men på slutten av 90-tallet kom noen opp med ideen om å bruke verdens sovende prosesseringskraft til noe fornuftig. Store dataproblemer kunne løses ved å dele de opp i mange deler, som hver for seg var små nok til at en vanlig PC kunne regne litt på det og sende resultatet tilbake igjen – såkalt distribuert databehandling.

Rundt årtusenskiftet dukket det opp flere spennende prosjekter som tiltrakk seg almuens interesse. Vi må nevne SETI@home – som lar deg bidra i jakten på små grønne menn – og Folding@home, der datakreftene vies til forskning rundt alvorlige og sjeldne sykdommer.

Elleve år ung

Distribuert databehandling betyr at alle som vil kan hjelpe til, også en stakkars nordmann. Så i forrige tiår stablet noen av våre ivrige forumbrukere på beina et Folding@home-lag med det velklingende navnet «Hardware.no», som ikke bare fremdeles holder koken, men også er blant de ti lagene som bidrar mest – og således må sies å være i verdenstoppen.

Og i dag 20. mars er den over femten hundre sider lange Team «Hardware.no»s forumtråd elleve år gammel, så på sett og vis kan vi jo da også si at laget fyller år.

Tek.no gratulerer med dagen og salutterer innsatsen.

Gammel, men god

I dataverdenen pleier gammelt å bety utdatert, men distribuert databehandling er minst like aktuelt i dag som ved årtusenskiftet. I fjor høst ga grafikkbrikkeprodusenten Nvidia en pris på 200 000 dollar til Folding@home, som også ønsker å bruke nettverket til å finne mer effektive former for kreftbehandling.

Med stadig kraftigere bærbare enheter, er også mobiltelefoner og nettbrett potensielle bidragsytere. Det finnes nå en app for Android som lar deg bruke datakraften i mobilen til noe fornuftig mens du eksempelvis teller vanlige drømmesauer.

Og hvis du synes selv det høres slitsomt ut, er det mulig å bidra direkte i nettleseren Chrome.

Så rent teknisk sett er det flere mulige måter å gjøre en innsats på.

Hva Folding@home egentlig er?
Derfor driver leserne våre med «folding» >>>

Team «Hardware.no» har ingen direkte tilknytning til Tek.nos redaksjon.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen