Med både små og store datamaskiner er et lag med nordmenn nå blant de beste i Folding@Home. (Bilde: Stian Andersen)

Team Hardware er nå blant verdens ti beste

Jakter på kuren for kreft og andre sykdommer med rå prosessorkraft.

Norge kan nå skilte med verdens tiende beste Folding@Home-lag. 29. juli signerte Vijay S. Pande, ved Standford-universitet i USA, brevet som bekrefter at de norske brukerne har gitt et stort bidrag til forskningen på kreft og andre alvorlige sykdommer. Dette har de gjort ved hjelp av sine egne, private, datamaskiner.

Deltakerne har samlet seg i et lag de har bygget opp rundt brukermiljøet her på Hardware.no. De har siden oppstarten i 2004 gått under navnet Team «Hardware.no», og rundet nylig 4,5 milliarder poeng – nok til å gi dem tiendeplassen. 

Stian Andersen er en av de mer aktive brukerne i laget.
Stian Andersen er en av de mer aktive brukerne i laget. Foto: Stian Andersen

– Vi er stolt av å være blant topp 10 i verden, med bare 145 aktive brukere, forteller Stian Andersen, en av de mest aktive medlemmene i gruppen, til Hardware.no. 

– Vi er ikke så mange medlemmer, men det er et par stykker på laget som leverer godt med poeng, og som gjør at vi klarer å hevde oss på verdensbasis. Men vi har også mange «små» som gir store bidrag tilsammen, forteller Arve Flesche, ett av de andre aktive medlemmene i gruppen.

Dedikerer overskudd til forskning

Få vet at personer rundt omkring i de tusen hjem årlig bruker mangfoldige tusen kroner på forskning rundt alvorlige og sjeldne sykdommer. Via Folding@Home kan hvem som helst bidra til å løse mysteriene rundt Alzheimers, AIDS og «kugalskap» – for å nevne noen.

Prosjektet ble startet av Pande-laboratoriet ved universitetet i Stanford. Via en spesiell programvare tar de i bruk ledig kapasitet på tusenvis av datamaskiner rundt omkring i verden, slik at de kan forske på disse sykdommene på en effektiv, billig og spennende måte.

– Det er ikke vanskelig å dedikere litt av overskuddet i PC-en sin til folding, forteller Flesche.

Vil du bli med å bidra til Folding@Home?
Les brukernes egen komplette guide til hvordan du setter det opp »

En veldedig hobby

Beviset brukerne har fått tilsendt fra Stanford University.
Beviset brukerne har fått tilsendt fra Stanford University.

For medlemmene er dette en hobby, på lik linje med at andre fisker, golfer eller pusser opp veteranbiler. Samtidig er det også en måte å bidra til et veldedig prosjekt mer direkte, enn å bare gi fra seg rene kroner og øre.

– Personlig er det tanken om å bidra til forskningen som gir inspirasjon, forteller Andersen.

Lagkameraten hans er enig:

– Folding er en av mange doneringsmuligheter man har. Når målet for Foldingen er å kurere kreft og andre sykdommer vi kunne vært foruten, syntes jeg det er veldig enkelt å la maskinen bidra. At man også har en visuell måte å se bidraget sitt på, i form av poeng, gir det hele for meg mer dybde enn å donere noen kroner, sier Flesche.

Gruppas mest aktive medlem går under brukernavnet «-alias-». Han står alene for 1,1 milliard av de 4,5 milliardene poeng, noe som gjør ham til den sjette mest aktive folderen i verden.

– Ved å se på det som en hobby er det lettere å forsvare for meg selv at jeg virkelig gjør dette, for det er jo egentlig ren galskap, som man ikke har noen garanti for at noensinne vil løse noe som helst, forteller «-alias-».

Men han har også en personlig motivator for å bidra til forskningen:

– Vår familie har vært spesielt utsatt for demenssykdommer og kreft. Dette er nok årsaken til at jeg deltar på min måte, for å gi mitt bidrag som jeg håper kan være med å løse gåten om sykdommene, og hindre at mine barn og barnebarn får disse. Både store og små bidrag er like viktige for denne saken, sier «-alias-».

Bruker hundretusner av egen lomme

Andersen sin massive Folding-rigg. Lurer du på hvor stort det er, kan vi røpe at det er et tradisjonelt kabinett som ligger flatt på toppen.
Andersen sin massive Folding-rigg. Lurer du på hvor stort det er, kan vi røpe at det er et tradisjonelt kabinett som ligger flatt på toppen. Foto: War

For det er ikke rent lite de norske brukerne investerer i denne hobbyen. Flere av medlemmene har over de siste årene kjøpt egne maskiner de kun bruker til Folding, og bare fra juli 2012 til juli 2013 har antallet poeng gruppen genererer hver måned økt fra 73 millioner til hele 317 millioner.

– Selv har jeg brukt omtrent 200 000 kroner på dette det siste året, men for meg er det en hobby. Andre ville lagt pengene i en bil eller fiskestang, sier Andersen.

Han har selv skrudd sammen en meget kraftig maskin som står på døgnet rundt for å bidra til forskningen. Den har 12 prosessorer med 192 prosessorkjerner, 96 gigabyte minne og hele 69 vifter. 

PC-skjermen sitter i front av riggen.
PC-skjermen sitter i front av riggen. Foto: War

– Jeg har valgt å montere alt i et stort serverskap. Maskinen produserer alene 2 millioner poeng hver dag, og trekker 2300 watt hver time forteller han, og legger til at det hele er veldig lærerikt.

Brukerne er nemlig ikke redde for å bruke for så mye penger på dette, og for «-alias-» handler det om å bidra til en god sak:

– Egentlig har jeg ikke råd til å folde i den størrelsen jeg gjør, men jeg gjør det likevel, og reduserer heller på andre behov. Noen hundre tusen kroner til maskinvare har gått med siden jeg ble med i oktober 2008. Mange samler på biler, motorsykler eller traktorer. Jeg samler på datamaskiner og servere, og lar dem folde for det jeg innbiller meg er en god sak, sier han.

Det er enkelt å komme i gang med Folding@Home:
Sett av et par minutter og din egen PC er med »

NB: Utover at Team «Hardware.no» på frivillig basis har organisert seg rundt forumet vårt, har de ingen direkte tilknytning til redaksjonen i Hardware.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen