Taxidermia

Forskere krangler den dag i dag om hva som er mest avgjørende for din utvikling, arv eller miljø. ”Taxidermia” levner ingen tvil. Bestefaren skyter flammer ut av penishodet, faren er født med grisehale og barnebarnet er en deprimert utstopper. Jo da, din mentale tilstand er definitivt arvelig i denne syke verden.

Se større versjon og flere bilder
Noe annerledes idrettsideal.

Sterke scener

Regissør György Pálfi har ikke spart på verken kruttet eller kroppsvæskene. La oss si det først som sist, ”Taxidermia” inneholder en del sterke scener det ikke er sikkert du fordøyer like lett. En seksuelt frustrert soldat som raffinert onanerer ved hjelp av hull i treverket, fett og ull er noe av det første som møter oss. Han kikker på utpostens tre kvinner og har noen fantasier rundt seksualitet du kanskje kunne vært foruten.

For ordens skyld, soldaten vår heter Morosgoványi Vendel, spilt av Csaba Czene (”Miraq”), og er den eneste utstasjonerte stakkaren på en bortgjemt plass i Ungarn rundt andre verdenskrig. Hans enorme frustrasjon sørger for å smelle kommandantens mildt sagt runde kone på tjukka. Resultatet blir en gutt med grisehale som senere blir et profesjonelt fedmeberg av dimensjoner.

Burlesk og dyster

Gergely Trócsányi har sin første filmrolle som Balatony Kálmán. Han er fedmeberget vårt og gjør sitt ypperste for å hevde seg innen kommunismens stolte toppidrett, hurtigspising. Han faller logisk nok for en kvinne med det samme kroppsidealet, og de får sønnen Balatony Lajoska. Sistnevne, spilt av Marc Bischoff (”Alles auf Zucker!”), blir foreldrenes rake motsetning. Han er tynn som en strek og jobber som taxidermist, også kalt utstopper på godt norsk.

Se større versjon og flere bilder
Kálmán mimrer tilbake til sine storhetsperiode som hurtigspiser.

Regissør Pálfi har laget en film som ved første øyekast neppe kan kalles annet enn drøy. Det er faktisk litt vanskelig å komme på noe han ikke har vist oss av ekle ting når filmen nærmer seg slutten. Spørsmålet blir om filmen drukner i spy, urin, avskårne lemmer og fett eller om Pálfis budskap kommer frem. Dykker du dypere enn menneskelig avfall møter du sort og burlesk humor. Bakenfor ligger et trist og samtidig såre enkelt budskap; vi mennesker er alene, deprimerte og ute av stand til å ta vare på det gode i livet.

Konklusjon

Dersom du har magen og psyken til det bør du se ”Taxidermia” fortere enn Balatony Kálmán klarer å spise opp en bøtte suppe. Det kan dog være en lur tanke å droppe popcornet. György Pálfis prisbelønnede film er noe helt spesielt du ikke glemmer med det første, på godt og vondt, og den har en velfortjent 18-års aldersgrense.

Taxidermia

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen