Tatt av kvinnen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Petter Næss ("Elling", "Bare Bea", "Elsk meg i morgen") har påtatt seg det vanskelige oppdraget det er å gjøre en god roman om til en god film. Ikke alle klarer det; svært ofte blir filmen bare en brøkdel så god som den skrevne originalen.

Næss har vært ganske tro mot Erlend Loes bok, og det er nok et lurt trekk. På den måten får alle oss som lo oss skakke da vi leste romanen på 90-tallet, gjenoppfrisket minnet, og attpåtil ledd litt av de samme tingene en gang til.

Den spesielle humoren fra romanen har overlevd veien til lerretet.
Den spesielle humoren fra romanen har overlevd veien til lerretet.

Sjarmerende om kvinnen, livet og kjærligheten

Vi møter jeg-personen, i Trond Fausa Aurvågs ("Den brysomme mannen") skikkelse, og Marianne, som spilles av Mariann Saastad Ottesen ("Kunsten å tenke negativt") som flytter sammen etter kort tids bekjentskap. Hovedpersonen, som forøvrig ikke har noe navn i filmen, føler seg ikke helt komfortabel med situasjonen; ikke vet han om han er forelsket i Marianne, ja han vet ikke om han i det hele tatt vil ha henne i leiligheten sin. Marianne overkjører sin kjære, og han har lite han skulle ha sagt. Forholdet utvikler seg; det går opp og det går ned. Og til slutt må jeg-personen gjøre sitt livs vanskeligste valg; bli hos Marianne eller å forlate henne for godt? (eller kanskje var det ikke så vanskelig likevel?)

”Tatt av kvinnen” er en sjarmerende film, som det er umulig å ikke la seg fascinere av. Den er morsom og laidback, men har også noe filosofisk, og ikke minst alvorlig over seg. Kjærligheten, livet og det å ha et forhold blir skildret på en måte som nok de aller fleste kjenner seg igjen i. Og kanskje kjenner menn seg mer igjen enn kvinner; for det er nemlig ganske vanskelig å forstå kvinner av og til. Og det sliter jeg-personen virkelig med i ”Tatt av kvinnen”. Selv om det er en komedie vi har med å gjøre, ligger alltid det filosofiske og mer alvorstunge i bakgrunnen, og blir ikke borte i alle morsomhetene. Det skal regissør Næss ha skryt for.

Lite å sette fingeren på

Hovedpersonen sliter som menn flest med å forstå seg på kvinnen.
Hovedpersonen sliter som menn flest med å forstå seg på kvinnen.

Trond Fausa Aurvåg imponerte i ”Den brysomme mannen”; her imponerer han enda mer. Også Mariann Saastad Ottesen gjør en god jobb; ja, Næss har virkelig lykkes med castingen. Peter Stormare er bare morsom når han skal prøve å snakke norsk, han ender opp med å snakke en nesten uforståelig ”svorsk”.

Det er det i hele tatt lite negativt å sette fingeren på. Selv om filmen er langt fra kjedelig, virket den mye lenger enn det den var, og det er et svakhetstegn når filmen ikke engang er lengre enn halvannen time. Og slutten er vel kanskje ikke den mest originale?

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

”Tatt av kvinnen” leverer varene, og Erlend Loe fans vil neppe bli skuffet over filmmaterisingen av den populære romanen. Den er sjarmerende og morsom, samtidig som den har et filosofisk preg over seg. Et par skjønnhetsfeil til tross, har Petter Næss laget en av årets beste norske filmer.

Tatt av kvinnen

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen