Tasteproblemer kan indikere slag

En gruppe irske forskere ved James Connolly Memorial hospital i Blanchardstown advarer mobiltelefonister om å være oppmerksomme på om evnen til å skrive tekstmeldinger blir svekket.

- Hvis noen har problemer med å sende en tekstmelding har det vanligvis med staving eller andre språklige barrierer å gjøre, forklarer forsker Tom Cawood.

Og det igjen, kan være et viktig faresignal.

Når du skriver en tekstmelding bruker du nemlig opp til flere av hjernens mest avanserte funksjoner som syn, språk og finmotorikk. Ved et slag blir disse funksjonene ofte rammet, og dermed kan leger se sammenheng mellom nedsatt evne til å skrive raske, korrekte tekstmeldinger og et hjerneslag.

Oppdag slag selv
Cawood utdyper at pasientene kan skjønne språket og staving, samt vite hva det er de vil si, men at de allikevel vil kunne ha problemer med å få ordene ut på telefonen.

Pasienten som fikk Cawood og resten av teamet til å starte undersøkelsen merket selv at han hadde uvanlige problemer med å skrive tekstmeldinger like fort som han pleide.

- Hvis noe så enkelt som å oppdage forandringer i hvordan du sender en tekstmelding kan redde noen fra videre helseskader, ønsker vi dette velkommen, sier Anne Copeland i den irske frivillige slagforeningen til Times Online.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen