Tastaturet er en fossil

Mobiltelefonene vår får flere nye funksjoner. I dag skal den fungere både som ringeapparat, kamera og mp3-spiller. Likevel er telefonene i bunn og grunn utformet nøyaktig slik de første mobiltelefonene var.

Du bruker skjermen, menytastene og talltastene til å styre telefonen. Det eneste nye som har skjedd, er at produsentene har lagt til flere og flere menytaster og snarveistaster for hvert år som går.

Resultatet av denne utviklingen er at flere enn noen gang har problemer med å bruke mobiltelefonene sine, skriver BBC News.

Maks sju valg
– Det er en vanlig oppfatning innenfor psykologien at brukere bare kan håndtere et visst antall valgmuligheter om gangen. Og dette tallet er omtrent sju, pluss eller minus to, sier Geoff Kendall i Next Device, et firma som har spesialisert seg i å lage brukergrensesnitt.

Kendall forklarer at menyer som har mer enn mellom fem og ni valgmuligheter er forvirrende for brukerne, og vil gjøre at de bare ser på de øverste valgene i menyen.

En vanlig løsning på problemet er å animere menyvalg. Og dette gjøres ikke bare for at menyen skal se bra ut. Kendall forteller at animasjoner også kan gjøre menyene mer brukervennlige.

Nye tastesett
Kendall tror mobilprodusentene etter hvert er nødt til å bevege seg vekk fra den tradisjonelle måten å utforme telefontastaturer. Hittil har Siemens eksperimentert med tastesett i rader på modellen SX1, mens Nokia både har plassert tastene i ring, og prøvd ut et rullehjul på to designtelefoner.

Men selv om rullehjulet i følge Kendall fungerer svært godt på iPod, fungerer det dårlig på en mobiltelefon. Å bla seg igjennom tall og bokstaver fungerer rett og slett ikke så bra på en telefon. På samme måte fungerer ikke talltaster så bra på en mp3-spiller, siden rullehjulet lar deg bla igjennom musikksamlingen din i forskjellig tempo i stedet for klikk for klikk.

Dermed blir dagens mp3-telefoner et dårlig kompromiss som ikke egner seg til musikkspillere.


Trykkfølsomt
Løsningen er å lage en mellomting, tror Nina Warburton i Alloy Design. – Det er ikke alltid du trenger eller vil ha tolv taster, men kanskje heller et rullehjul, en styrepinne, et avansert navigasjonssystem eller en eller tre taster, sier hun.

Denne mellomtingen tror hun er en berøringsfølsom skjerm, slik som du finner på PDA-er. Disse kan nemlig være et hvilket som helst tastatur, og endre seg etter bruksområde. Likevel er det flere problemer med trykkfølsomme skjermer.

– Virtuelle tastaturer har vært prøvd ut før, og de har vært problematiske å bruke, sier Warburton. – Et av hovedproblemene er at du ikke kan føle hva du gjør, du trykker jo bare på en skjerm.

Løsningen på dette kan være å kombinere virtuelle tastaturer på trykkfølsomme skjermer med en vibreringsfunksjon og klikkelyder, slik at du praktisk talt føler hvor du har fingeren din, slik som på et vanlig tastatur.

Vi er skeptiske
Hvorvidt vi vil se slike løsninger med det første er imidlertid usikkert. Store summer må investeres i å utvikle slike løsninger. Dessuten er vi mobilbrukere skeptiske til nye løsninger. Kendall tror at selv om en løsning er bedre enn det vi bruker i dag, vil brukerne være motvillige.

– Jeg tror ett av problemene vi har akkurat nå, er at markedet er veldig konservativt, forklarer Kendall. – Produsentene er ikke villige til å investere masse penger i noe helt nytt om [de risikerer at] brukerne ikke kommer til å kjøpe det siden det ikke er så tynt som for eksempel Motorolas Razr, tror Kendall.

Dermed er det fortsatt et åpent spørsmål om mobilprodusentene vil hoppe på nye navigasjonsløsninger. Og om disse eventuelt vil slå an blant oss mobilister.

(Kilder: BBC.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen