Tastatur er avleggs

Vi bruker mobiltelefonen til stadig flere formål. De fungerer som kamera, MP3-spiller, TV og GPS, i tillegg til at du selvsagt fremdeles kan ringe og sende meldinger.

Allikevel ser telefonene i all hovedsak fortsatt ut som de gjorde da det å ringe og sende meldinger var det eneste du kunne bruke dem til.

Telefonene har fått noen flere hurtigtaster, enkelte modeller har fått navigasjonshjul og noen har til og med fått tastene spredt på hver sin side av skjermen, men stort sett har mobiltelefonene 3x3 rader med knapper som skal brukes til å navigere gjennom alle funksjoner og tjenester.

Ifølge BBC News fører dette til at stadig flere har problemer med å bruke mobiltelefonene sine.

Fem til syv valg
Ekspert på brukergrensesnitt, Geoff Kendall forklarer at det er begrenset hvor mange valgmuligheter mennesker kan oppfatte på en gang.

- Dette tallet er omtrent syv, pluss eller minus to, sier Kendall i Next Device.

Menyer med mer enn fem til ni valgmuligheter vil dermed forvirre brukeren, og gjøre at de holder seg til de øverste fem valgene.

Må tenke nytt
Kendall stiller seg positiv til animerte menyer, og tror disse kan være med på å skape bedre forståelse for hva som skjer på skjermen.

Allikevel har han større tro på at mobilprodusentene må gå bort fra dagens tasteoppsett og se på alternative løsninger. Når det er sagt, ligger nok ikke løsningen verken i et rent navigeringshjul som på Nokia 7380 eller å ha tastene på hver side av skjermen som på Siemens SX1.

Så – hva kan da være løsningen for å få oss til å klare å ta i bruk alle mobiltelefonens nye tjenester?

Trykkfølsom
Løsningen ligger trolig i å klare å kombinere flere typer navigering på en og samme mobiltelefon. Navigeringshjul er best for lister, 3x3 tastatur er best for tall og andre kontroller er best for andre funksjoner.

Ifølge Nina Warburton i Alloy Product Design kan svaret være enkelt.

Hun anslår at fremtidens mobiltelefoner i større grad vil ha trykkfølsomme skjermer, og dermed ha menyer som tilpasser seg det modus du til en hver tid bruker telefonen i.

For å unngå problemer som har oppstått ved tidligere bruk av trykkfølsomme mobilskjermer, foreslår hun at disse kan kombineres med vibrasjoner og klikkelyder, for å gi inntrykk av at du bruker et ekte tastesett.

Skepsis
Selv om en ny og bedre løsning trolig vil gjøre det enklere for oss å ta i bruk mobiltelefonens mange funksjoner, er forbrukere i stor grad skeptiske.

- Jeg tror et av problemene vi har akkurat nå er at markedet er veldig konservativt, sier Kendall.

- Produsentene vil ikke investere masse penger i å gjøre noe helt nytt dersom forbrukerne ikke kommer til å kjøpe det.

Dermed gjenstår det å se om produsentene tør å ta sjansen – og om det slår an hos oss forbrukere.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen