Tar USB til lomma

De fleste kjenner USB-standarden fra PCens verden. Så godt som hver eneste datamaskin som har blitt sendt ut på markedet de siste årene har vært utstyrt med to eller flere USB-porter, som i dag brukes for tilkobling av alt fra tastatur og mus til digitalkameraer og MP3-spillere. Nå ser det ut som om den populære standarden også vil komme til mobiltelefoner, håndholdte og andre bærbare enheter.

En ny standard kalt USB On-The-Go er nemlig i ferd med å etablere seg som den nye standarden for kobling mellom bærbare enheter, og en rekke produsenter har allerede erklært sin fulle støtte til den mobile USB-versjonen.

Den største fordelen ved USB On-The-Go er at standarden åpner for å koble sammen enheter uten bruk av en datamaskin. Dermed kan man for eksempel koble sammen kompatible digitalkameraer og skrivere for å skrive ut bilder, PDAer og mobiltelefoner for å synkronisere kalendere og kontakter eller videokameraer og eksterne harddisker for å mellomlagre videopptak. Osv.Enheter basert på den nye USB-standarden vil også ha fordelen av å kunne bruke USB-basert tilbehør som hittil har vært reservert for datamaskiner og enkelte håndholdte med såkalt USB Host-støtte. Dermed er det altså ingenting i veien for at man i fremtiden vil kunnne plugge til både mus og tastatur til mobiltelefonen eller for den saks skyld koble til en ekstern 50 GB harddisk.

USB On-The-Go ser også ut til å kunne bestige kronen når det kommer til overføringshastighet. Ingen annen universal-standard på markedet kan konkurrere med den 12 Mbit/s hastigheten man kan oppnå ved overføring mellom to kompatible USB On-The-Go enheter, og konkurrende trådløse teknologier som Blåtann kan til sammenligning kun tilby fattige 1 Mbit/s.

Både Motorola og NEC planlegger å tilby USB On-The-Go i sine kommende mobiltelefoner. Også Qualcomm, som er blant de ledende leverandørene av brikker til mobiltelefoner, har lovet å implementere teknologien i sine fremtidige produkter. Så gjenstår det å se om noen av de større mobilprodusentene som Nokia, Siemens og Sony Ericsson velger å følge etter.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen