Tar teknologien knekken på oss?

Det kommer gradvis frem nye teknologier som gjør at vi skal være tilgjengelige til alle døgnets tider med mobiltelefoner, e-post, tekstmeldinger og lynmeldinger. Hjernen vår klarer ikke å ta seg igjen.

I sin bok "In Praise of Slowness" beskriver Carl Honore denne problemstillingen. Den typiske kontorarbeideren blir avbrutt hvert tredje minutt av meldinger av ulike slag, Honore mener det tar hjernen åtte minutter å ta seg igjen, det vil si til å gjøre seg klar til å utføre noe kreativt.

Teknologien som skal hjelpe oss til å bli mer effektiv gjør at vi taper kreativiteten vår. Dette fører også til at ansatte blir mindre flinke til å fullføre kritiske oppgaver i hverdagen.

Det kan være lurt å ta forholdsregler for å unngå å bli slaver av teknologien. Et eksempel på dette er å lese e-post til faste tider kun noen ganger om dagen, men det er selsagt jobbavhengig hvor lett dette lar seg gjøre i praksis.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Hewlett-Packard tidligere i 2005 er 62% av briter blitt avhengige av å lese e-post både i arbeidstid og fritid. Halvparten av disse følte det nødvendig å svare på meldingene umiddelbart. Én av fem briter får en slags rus av å avbryte andre aktiviteter for å sjekke om de har fått en ny e-postmelding. Saken blir ikke bedre når samfunnet "krever" at man er på nett hele tiden, ikke minst når de trådløse nettverksområdene (såkalte "hotspots") blir stadig mer utbredt.

Selskapet Veritas Software satte ifjor i gang med tiltaket "E-mail-free Fridays" hvor ansatte ikke kunne sende meldinger til hverandre på fredager. Resultatet ble at ansatte begynte å snakke mer sammen ansikt til ansikt.

Boka "In Praise of Slowness" av Carl Honore er tilgjengelig på amazon.com, for de som er interessert.

Thomas Hylland Eriksen har skrevet boka Øyeblikkets tyranni som tar opp samme tema. Den er utgitt av Aschehoug forlag i 2001.

Kilde: CNET news.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen