Tar opp video i VGA-oppløsning

Det å kunne ta opp video på mobiltelefonen er gårsdagens nytt. Etter kort tids bruk har de fleste funnet ut at muligheten for å ta opp ni sekund med video i frimerke-størrelse ikke er så grusomt spennende - uansett hvor mye du kan sende den til vennene dine med MMS - og legger dilla bak seg.

Det er ingen fare for at akkurat det skal skje med DV1. Den lille råtassen fra XCute er nemlig det nærmeste en mobiltelefon har krøpet inn på videokameraets territorie til dags dato, med mulighet for å ta opp video med nær den samme kvaliteten som man får med et VHS-kamera.

Videoklipp kan ha en oppløsning på opp til 640 x 480 piksler, og DV1 parkerer dermed alt av videotelefoner vi har sett på markedet til nå. Selv de mest avanserte smarttelefonene vi har på det norske markedet i dag klarer kun å ta opp videoklipp med 1/12 av denne oppløsningen.

XCute har også gjort et kvantesprang fremover innen bilderate. Selv på høyeste oppløsning fanger kameraet opp 30 bilder i sekundet med lyd. På nettet har man lagt ut et eksempelklipp der man illustrerer hvilken opptakskvalitet dette gir ved å filme fra en bil langs motorveien.

Videoklipp kan lagres i både AVI, ASF og MOV-format, som betyr at de kan spilles av med det meste av programmer på datamaskinen. Overføring kan kun skje via kabel, da telefonen ikke støtter blåtann eller infrarød.


Dette er et videoklipp tatt opp med DV1
(Klikk for å spille av)

Det er heller ikke noe å si på kameraet i DV1, som kan autofokusere på motiver og tar bilder i 3 megapikslers oppløsning. Det kommer dessuten med et vell av forskjellige innstillinger, som strekker seg fra ISO og hvitbalanse til skarphet, saturasjon og manuell fokus.

Kameralinsen er plassert i den venstre siden av hengselen til telefonen. Dette er en ganske original løsning, som krever at man vrir skjermen rundt når man skal filme eller ta bilder. På høyre side av hengselen finner man et eget hjul som roterer mellom forskjellige bilde og videomodus, samt MP3-spilleren, på samme måte som på et vanlig digitalkamera.

Bilder, video, musikk og annet av data lagres på MiniSD-kort, som nå er å finne i størrelser på opp til 1 GB her til lands. Telefonen har også 20 MB med internt minne for det man ikke ønsker å ha lagret på minnekortet.

Den indre skjermen til DV1 kan levere en fargedybde på 16,7 millioner farger, og en oppløsning på hele 640 x 240 piksler. Dette trekker selvsagt en saftig mengde strøm, taletiden skal ikke være på mer enn 2-4 timer. Og det er selvsagt før du skrur på videokameraet.

Til tross for den avanserte optikken som skjuler seg i DV1, er det på ingen måte noen stor telefon. Dimensjonene på 90 x 46 x 26 mm setter den i samme bås som Samsungs tredjegenerasjons telefon Z107, og de to modellene deler også omtrent den samme vektklassen.

DV1 er for øvrig en helt vanlig, trippelbånds GSM-telefon, og kan derfor fint brukes i det norske mobilnettet. Produsenten er taiwanske Yan Chuan Communications, som ble opprettet i begynnelsen av 2004, og som nå planlegger å gjøre sin entré på det europeiske markedet i andre kvartal.

En test av den nye telefonen ligger allerede ute hos Mobile Burn.

(Kilder: Mobile Burn, Slashphone, UUZone)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen