Tar doktorgrad på skjermkort

Seland har nok med skjermkort liggende
Seland har nok med skjermkort liggende

GPGPU

GPGPU (General-Purpose computing on Graphics Processing Units) handler om å utnytte grafikkprosessorer til andre oppgaver enn de i utgangspunktet er tenkt for - og på den måten å avlaste hovedprosessoren (CPU-en) i systemet.

Introduksjonen av mer programmerbare grafikkprosessorer har latt programvareutviklere bruke grafikkprosessorer til applikasjoner som ikke er direkte grafikkrelatert.

Et eksempel på en slik utnyttelse er AMDs klient for Folding@Home.

Les mer på Wikipedia.

Det er ikke alle som bruker skjermkort til lek og moro. For Johan Simon Seland er det hele litt mer seriøst. På mandag skal han forsvare sin doktorgradsavhandling "Smooth Surface Visualization using Graphics Hardware".

Avhandlingen presenterer metoder som finner silhuetten av grove modeller i dataspill og automatisk forfiner silhuetten slik at silhuetten blir glattere og modellen blir mer realistisk. Dette er en stor utfordring i dataspill, der ting gjerne skal se realistisk ut samtidig som det går raskt nok.

– Selv om temaet ligger tett opp til vanlig grafikk, har jeg stort sett brukt GPGPU-teknikker, og en av metodene vi har utviklet er allerede tatt i bruk i tech-previews hos Nvidia.

Arbeidet er et resultat av en større satsing ved Universitet i Oslo og Sintef Oslo, der det nå er en gruppe på rundt fem mann som jobber med GPGPU-teknikker.

Disputasen er åpen for alle som måtte ønske å komme, men en liten advarsel er nok på sin plass. En slik disputas er en framlegging av vitenskapelige arbeider som inneholder en god del matematikk på høyere universitetsnivå, så man bør nok ha en viss innsikt for å ha noe glede av å komme. I tillegg bør man kle seg litt pent.

Tid og sted

8. desember 2008 13:15, Lille auditorium, Informatikkbygningen, Gaustad

Universitetets pressemelding.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen