Tapte rettssak mot tredjepartsprodusent


Illustrasjonsbilde: Lasertonerkassett fra Lexmark

Bakgrunn
Det lille nord-amerikanske firmaet Static Control Components (SCC) har utviklet og solgt en brikke kalt Smartek. Denne gjør det mulig å fylle på og benytte tomme tonerkassetter fra Lexmark. Disse er i utgangspunktet sperret for etterfylling av tredjepartsprodusenter ved hjelp av en kodet brikke. Det er denne sperren Smartek-brikken omgår.

Lexmark, som er den nest største skriverprodusenten i USA, er naturlig nok redd for salget av tonerkassetter. Dette utgjør en vesentlig del av inntektene for skriverprodusenten, og de valgte derfor å gå til sak mot SCC.

Sakens kjerne
Lexmark mente SCC har brutt mot DMCA (Digital Millenium Copyright Act), hvis hensikt er å hindre piratkopiering av produkter.

DMCA ble vedtatt av den amerikanske kongressen i 1998, men har ikke tidligere vært satt på prøve. Derfor følges denne saken nå med argusøyne.

Lexmark trakk fram seksjon 1201 i DMCA som sier at "det generelt er ulovlig å omgå teknologi som begrenser adgang til et opphavsbeskyttet produkt eller å selge et produkt som gjør dette mulig".

I retten har derfor skriverprodusenten hevdet at SCCs Smartek-brikke er en etterligning av en brikke produsert av Lexmark. Smartek-brikken "lurer" skriveren til å benytte en tonerkassett som er blitt etterfylt av tredjepart. Dette er ifølge Lexmark ulovlig.

SCC på sin side hevder de ikke er skyldige i et brudd på DMCA. De har fremhevet at det under seksjon 1201 er lovlig å drive såkalt "reverse engineering" for å tillate at "et uavhengig produsert program kan virke sammen med et annet program".

Status så langt
SCC fikk medhold i den føderale retten om at de ikke har brutt DMCA. De har derfor rett til å produsere og selge Smartek-brikken.

Dette vedtaket omgjorde et midlertidig vedtak fra en lavere instans som gav Lexmark medhold.

SCCs direktør, Ed Swartz, sa i en uttalelse at "retten har talt - bedrifter kan ikke misbruke opphavsretten ved å lage elektroniske monopoler og utnytte borgerne...".

Lexmark på sin side har ikke gitt opp og vil følge opp saken i høyere rettsinstanser. Tiden vil derfor vise hva utfallet av denne saken blir.

(Kilder: Se "relaterte lenker" lenger ned)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen