Tapte ankesaken

I september i fjor kom nyheten om at Post- og Teletilsynet hadde bestemt seg for å innføre et tak på termineringspriser i Norge. Termineringsprisen er den prisen netteiere som Telenor og Netcom krever av andre operatører for at de skal få rute sine samtaler gjennom deres nett.

Tilsynet bestemte at fra 1. juli i år, kan ikke Telenor kreve høyere termineringsavgift enn 65 øre per minutt. Hos Netcom ble pristaket satt til 83 øre. I dag har Telenor og Netcom operert med gjennomsnittlige termineringspriser på henholdsvis 68 og 91 øre per minutt.

Denne forskjellebehandlingen fra Post- og Teletilsynet falt ikke i god jord hos Telenor. Operatøren anket derfor saken til Samferdselsdepartementet. Nå har departementet behandlet Telenors anke. Det var imidlertid lite gehør å få fra departementet, og Telenor må pent finne seg i bestemmelsene fra Post- og Teletilsynet.

- Telenor har særstilling
Grunnen til at tilsynet ga Netcom et høyere pristak enn Telenor, er i følge tilsynet selv at Telenor har en særstilling i det norske mobilmarkedet, i tillegg til meldinger om både lavere kostnader og høyere avkastning enn Netcom.

I praksis vil de forskjellige termineringsprisene si at det er dyrere for en Telenor-abonnent å ringe til en Netcom-abonnent enn motsatt.

Konserndirektør og leder for Telenor i Norden, Morten Karlsen Sørby, er både skuffet og overrasket over utfallet av anken.

- Telenor finner det mest oppsiktsvekkende at Samferdselsdepartementet i det endelige vedtaket går lenger enn det opprinnelige forslaget fra PT og øker prisforskjellen mellom Telenor og NetCom fra 38,4 prosent til 40 prosent ", sier han i en pressemelding.

- Det betyr at Telenor må gi en gavepakke til TeliaSonera på 350 til 400 millioner kroner hvert år. I Sverige, hvor Telenor har en lavere markedsandel enn TeliaSonera har i Norge, får vi ingen særfordeler og er pålagt de samme termineringsprisene som de største aktørene, fortsetter Sørby.

(Kilde: Dagens IT, Teleavisen, Telenor)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen