Tann-tatovering sier ifra når du er syk

Teknofil Tann-tatovering sier ifra når du er syk

Tann-tatovering sier ifra når du er syk

Og det gjør ikke vondt å sette den på.

Vi har sett en rekke unike tatoveringer i det siste. Du kan for eksempel få tatovert elektroniske kretser i huden, eller få deg en tatovering som vibrerer når det ringer. Nyeste ut er en tatovering på tanna. Hva er så dette?

Denne tanntatoveringen er ikke et uttrykk for personlig frigjøring eller estetisk sans, men en ren praktisk innretning. Tatoveringen forteller deg nemlig når du blir syk (hvis du ikke allerede har tannpine) og har potensialet til å informere deg om hva slags sykdom du lider av.

Krig og sykehus

Den spesielle tatoveringen er utviklet av Mike McAlpine fra Princeton-universitetet i USA. Den er lagd av grafén – det vil si at den består av et lag med karbonatomer ordnet i et sekskantmønster. En nøye utformet samling med aminosyrer er plassert på overflaten av tanna, slik at tatoveringen kan fange opp og oppdage individuelle bakterier. En datamaskin leser av tatoveringen og avslører om lumske bakterier har sneket seg inn i kroppen din.

Sensoren har mange nyttige bruksområder – deriblant krigssoner hvor soldater raskt kan bli diagnostisert for bakterieinfeksjoner fra skader. Et annet nytteområde er selvsagt sykehus, hvor sensoren kan oppdage bakterier på mange forskjellige overflater.

Gjenstående arbeid

McAlpine og forskerteamet hans planlegger å kommersialisere grafénsensorene, men innrømmer at en del arbeid gjenstår. Tatoveringen er for eksempel altfor stor i nåværende form, og forskerne sikter mot en sensor som er såpass liten at den passer på en menneskelig tann.

Tanna på bildet stammer nemlig fra ei ku.

(Kilde: Co.EXIST)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen