Tanker om objektivtester

Akam.no jobber for tiden med en sammenliknende test av normal-zoomer til speilreflekskameraer. Vi tar bilder inne og ute, på ulike brennvidder, ulike blenderåpninger og ulike fokusavstander. Det er ganske mye jobb med en sånn test, og vi prøver å gjøre det hele så korrekt, virkelighetsnært og fullstendig som mulig.

Før vi satte i gang, trodde jeg dette skulle bli en grei, om enn stor, jobb, og at resultatene ville snakke for seg selv. Men jeg må kanskje tro om igjen.

Vi jobbet en del timer med få tatt representative bilder under like forhold. Når vi begynner å sammenlikne bildene er resultatene ikke helt som forventet. På grunn av dette sammenlikner vi de nye bildene med eldre bilder av samme motiv, tatt fra samme sted av samme type objektiv. Da ser vi at resultatene var noen ganske andre! Så vi tar noen av bildene om igjen med de objektivene vi tester nå, og resultatene blir de samme som med de bildene vi nylig hadde tatt. Vi hadde med andre ord ikke gjort noe feil da vi tok bildene første gangen.

Bildene er tatt med to eksemplarer av samme objektiv, ca 30mm f/5,6, utsnitt i 100% størrelse nær midten av bildet. Bildene er tatt på forskjellige tidspunkter fra litt ulik vinkel. Man bør derfor ikke vurdere kontrastforskjeller, men skarpheten er sammenliknbar, og forskjellen påfallende.

Hva betyr det? Så vidt jeg kan forstå betyr det at det kan være stor kvalitetsforskjell mellom to objektiver av samme modell, og det får en del konsekvenser for objektivtestere, og ikke minst for brukeren som er på jakt etter et nytt, godt objektiv.

Hvis man leser en del tester av ett bestemt objektiv, vil man ofte møte motstridende påstander om objektivets ytelse. Grunnen til dette kan ofte være testernes metoder og subjektive vurderinger, men det kan altså også være at objektivene faktisk yter vesentlig forskjellig.

Når du da skal ut og kjøpe ny optikk, har du med andre ord ikke muligheten til å vite hvor bra objektiv du faktisk får. Veldig få forbrukere har muligheten til å gjøre en test av objektivet før de kjøper det. I dag, da mye kjøpes på nettet blir det naturligvis enda vanskeligere. Få av oss vil kjøpe fem objektiver, teste dem og benytte angreretten på de fire dårligste.

Kan vi gjøre noe med dette? Kan vi få fortalt produsentene at vi ikke aksepterer så store forskjeller? Kan vi nekte å kjøpe flere objektiver før de gjør noe med det? Det siste er lite sannsynlig, men kanskje vi kan spørre forhandleren om hvordan vi kan vite at det er et godt eksemplar vi har fått? Kanskje nok mas om det vil sende signaler videre til produsentene og få dem til å forbedre produksjonsteknikken eller kvalitetskontrollen? Og hvilken innvirkning vil det ha på kostnadene? Det er mange spørsmål og få svar, og dette er foreløpig bare en teori.

Jeg har lyst til å gjøre en ny test om en stund, av de samme objektivene som vi tester nå, for å se om fenomenet jeg har beskrevet i denne artikkelen faktisk har noe for seg. Hvis jeg tester andre eksemplarer av de samme objektivene, og det gir vesentlig forskjellige resultater, vil det være en styrking av teorien min, men en dårlig nyhet for de som skal kjøpe optikk.

Jeg håper teorien min er feil.


Erik Faarlund
Redaktør

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen