Guide

Tanker om Canon EOS 5D

Et nytt markedssegment
Da ryktene begynte å gå om EOS 5D, var det mange som trodde det ikke var riktig, da spesifikasjonene var svært spesielle. Det viste seg likevel å stemme, og Canon lanserte et kamera som ikke faller inn i noe eksisterende markedssegment.

Se større bilder i produktguiden

Vi synes også at det er ganske tøft gjort av Canon å lansere det, da målgruppen antakelig er ganske liten. Årsaken til at de gjør det, er antakelig for å få testet ut responsen i markedet.

Det som gjør EOS 5D spesiell er egentlig verken prisen eller fullformat-sensoren, men kombinasjonen av et kamera som koster like mye som de profesjonelle modellene og et kamerahus som har byggekvalitet og funksjonalitet svært nært EOS 20D. Onde tunger vil derfor hevde at du må betale proff-pris for et amatørkamera.

Relativt små endringer
La oss raskt ta en sammenlikning med EOS 20D:
• Huset er svært likt 20D, med knappene på de samme plassene. Men det er så vidt større, og veier 125g mer.
• Kameraet kan ta 3 bilder/sek i opp til 60 bilder, mens 20D klarte 5 bilder/sek i opp til 23 bilder.
• 5D har spotmåling, og litt flere egendefinerte funksjoner.
• 20D har innebygd blits.
• 5D har 2,5 tommers LCD-skjerm

Dette er de viktigste forskjellene, hvis man ser bort fra sensorstørrelsen og oppløsningen. Det er med andre ord ikke all verden som skiller disse kameraene sånn sett. Spørsmålet blir da om en prisforskjell på 15 000 kroner kan rettferdiggjøres med større sensor og høyere oppløsning.

Det er vanskelig å gi et godt svar på det spørsmålet, fordi det kommer i stor grad an på hva du bruker kameraet til.

Bildet viser utsnittet du får med 5D (hele bildet), og utsnittet du får med 20D (den lyse delen i midten)

Det store bildet
EOS 20D har 1,6x crop-faktor. Det betyr at utsnittet du får når du bruker et objektiv på dette kameraet er 1,6x mindre enn det du fikk på et analogt kamera, eller på EOS 5D. Men det betyr ikke at du får lengre brennvidde. Dersom 5D hadde hatt den samme pikseltettheten som 20D (like mange piksler pr. areal), så kunne du tatt et bilde med 5D, og beskåret det slik at du fikk samme utsnitt som hvis du hadde tatt et bilde med 20D med det samme objektivet og de samme innstillingene. Tele-effekten man får av de mindre sensorene skyldes med andre ord bare at kameraet bare registrerer midten av bildet.

Nå har 5D lavere pikseltetthet enn 20D (og faktisk lavere enn noe annet digitalt EOS-kamera på markedet). Det betyr at du faktisk får litt mer tele-effekt av 20D enn du ville fått av 5D. Så for de tele-hungrige, kan det være en fordel med høy punkttetthet. Det dreier seg egentlig ikke om sensorstørrelsen. EOS 1Ds MkII, har for eksempel nesten den samme punkttettheten som 20D. Det betyr at hvis du tar et bilde med det kameraet på 300mm, og så tar et nytt bilde fra det samme stedet, med det samme objektivet og den samme eksponeringen med et 20D, så kan du beskjære bildet fra 1Ds Mk II, og få omtrent det samme resultatet som fra 20D. Det er altså pikseltettheten og ikke sensorstørrelsen som bestemmer dette.

Hvis vi ser på vidvinkel, så er det klart at man får mer fra en stor sensor. Det er ikke mulig å ta et bilde fra en 20D, og gjøre slik at man får det samme utsnittet som fra 5D, uten å bruke annen brennvidde. I dag finnes det godeultra-vidvinkelzoomer til 20D, så det er ikke det helt store problemet lengre, men hvis du bruker fast optikk, eller trenger høy lysstyrke, så er utvalget dårlig til 20D. Canon EF-S 10-22 er et bra objektiv, men hvis du trenger f/2,8, har du ingen alternativer for 20D. Med 5D har du for eksempel EF 16-35 f/2,8L

Alle objektiver er mindre skarpe i hjørnene enn i midten. Det gjør at når du bruker et objektiv beregnet på fullformat på et kamera med mindre sensor, så utnyttes bare den skarpeste delen av objektivet. Det gjør at du i teorien får bilder som er litt skarpere i hjørnene. Igjen er dette ikke helt reelt, siden du fortsatt har mulighet til å beskjære bildet fra 5D, så du unngår dette. En annen faktor her, er at med en oppløsning på 12,8 megapiksler, så stilles det så store krav til optikken, for å få utnyttet sensorens kapasitet, at man ikke lenger vil ønske å bruke rimelig konsumentoptikk, der problemet med uskarphet i hjørnene er størst. Bruker man dyrere kvalitetsoptikk, bør ikke problemet være så stort. Man har tross alt levd med fenomenet helt til man begynte med digitale speilreflekskameraer for få år siden.

Mange av fordelene med små sensorer er med andre ord ikke så store som de i utgangspunktet ser ut som. Men noen fordeler er det fortsatt. Tele-effekten er der, hvis du trenger lange telelinser. I tillegg vil noe optikk være mer kompakt. For eksempel tilbyr Canon en EF-S 60mm f/2,8 Macro. Denne passer bare på kameraer med mindre sensor, og gjør akkurat det samme på 20D som EF 100mm f/2,8 Macro gjør på 5D, men den er halve størrelsen. Ofte tar man med seg kameraet med et objektiv på, i en liten kamerabag når man skal ut. Det lille makroobjektivet er ikke større enn at det ofte vil få plass i den samme bagen, og da vil det bli brukt mye mer enn et større objektiv som du må velge å ta med i tillegg til andre ting.

En stor sensor har den opplagte fordelen at det er plass til flere piksler på den, og at pikslene ikke trenger å stå like tett. Det gjør at sensoren på 5D har 1,6 ganger så mange piksler som 20D, men har likevel de største pikslene av alle EOS-kameraene på markedet. Alle kan vel tenke seg hva man kan bruke flere piksler til, men det hjelper også med større piksler. For det første gir det mindre bildestøy, og for det andre blir det større dynamisk omfang.

Støy og dynamisk omfang
Vi hadde ikke anledning eller utstyr til å måle dynamisk omfang (men det bør være bedre enn på de andre EOS-kameraene), men vi tok noen bilder for å sammenlikne støy. Kameraene som var tilgjengelige for oss var beta-versjoner, og Canon sier at de skal behandles som det. Det kan derfor være at bildekvaliteten blir noe bedre i det endelige produktet. Men foreløpige, uvitenskapelige resultater tyder på at du kan stille ISO-verdien på EOS 5D omtrent ett nivå høyere enn på 20D uten at det blir mer støy. Det betyr i praksis at du kan klare deg med halvparten så mye lys, og det er en vesentlig fordel.

Dette bildet viser støynivået på ISO 1600 på EOS 5D - BETA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Dette bildet viser støynivået på ISO 800 på EOS 20D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La oss se på et litt søkt, men ikke helt uvanlig scenario. Du fotograferer mye vidvinkel i lite lys (menneskegrupper innendørs, tar bilder inne i kirker eller liknende). Med EOS 20D, ville du brukt EF-S 10-22mm på blender f/3,5 og kanskje ISO 800 for denne oppgaven. Med 5D kan du bruke EF 16-35 på blender f/2,8 og ISO 1600. Det betyr at med 5D har du mulighet for å klare deg med under en tredel av lyset, og likevel oppnå den samme lukkertiden. Mulighetene for håndholdt fotografering i lite lys, med vidvinkel er med andre ord mye større.

En annen faktor med ulike sensorstørrelser er dybdeskarphet. Når man bruker en mindre sensor, vil man bruke kortere brennvidder for å få det samme utsnittet ved den samme fokusavstanden. Det betyr at man får større dybdeskarphet på bildene sine. Hvis man ønsker størst mulig dybdeskarphet er dette en fordel. Men mange ønsker derimot liten dybdeskarphet for å framheve et hovedmotiv, og da er det en ulempe. Igjen er altså ikke dette en absolutt fordel eller ulempe, men avhengig av dine egne ønsker.

En ubestridelig, men ofte oversett fordel med stor sensor, er at speilet blir større, og dermed blir søkeren større og lysere. Det er faktisk en vesentlig forskjell på dette i 20D og 5D, og det gjør komposisjon lettere, særlig i dårlig lys, og det gjør manuell fokus lettere og mer presis.

Se større bilder i produktguiden

Canon EOS 5D
Så litt tilbake til det fysiske kameraet. Funksjonsmessig er det ikke all verdens grunn til å oppgradere, men større skjerm og større søker er til stor hjelp. Til gjengjeld er det mange som liker den interne blitsen, og den høyere hastigheten på seriebildefunksjonen i 20D

Det er med andre ord ikke all verden som skiller dem, og da blir spørsmålet om det er verdt prisen. Hvis man fortsatt bruker analogt kamera, så er 5D svært spennende, da man kan gå rett over på et digitalt system, uten å måtte tilpasse seg mindre sensorstørrelse, annet bildeutsnitt og en mindre, mørkere søker. Dersom man allerede har et digitalt speilreflekskamera med mindre sensor, har man gjerne allerede vendt seg til det nye systemet, og da kommer det an på i hvilken grad man har behov for det 5D kan tilby, eller om man faktisk foretrekker det man allerede har.

En viktig faktor er selvfølgelig hva framtiden vil bringe. Vil de små sensorene fortsatt ha et liv, eller vil alle kameraene bli fullformat innen et par år. Det er det vanskelig å si med sikkerhet. Canon har tidligere sagt at amatørkameraene vil fortsette å ha de små sensorene, mens de profesjonelle husene vil ha fullformatsensor eller 1,3x crop-faktor. 5D faller også her litt mellom eksisterende kategorier, men Mogens Jensen, direktør for Canon Consumer Imaging i Europa, sier til Akam at den strategien fortsatt ligger fast. Det hele er vel bare et spørsmål om å definere hva som er amatør-kameraer og hva som ikke er det. De små sensorene vil alltid være billigere enn de store, og siden Nikon og andre produsenter har satset utelukkende på de mindre sensorene, må nok Canon fortsette med disse for å kunne konkurrere på pris.

Så hvilket kamera du skal kjøpe er ikke en avgjørelse vi i Akam kan ta for deg. Men vurder hva du har behov for, og hva du er villig til å betale for det, og diskuter med andre lesere på forumet.

Vi har lastet opp noen bilder tatt med EOS 5D og EF 24-105 f/4L IS USM i galleriet. Husk at dette er bilde som vi bare knipset i en fart, på en meget grå dag, med en betaversjon av kameraet, og er ikke nødvendigvis representative for verken kameraet, objektivet eller fotografen.

Se bildene vi har tatt med EOS 5D BETA og EF 24-105 f/4 IS USM i galleriet.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen