Test

Tamrac Microsync

Introduksjon

For den glade amatør er fjernstyring av blitz i studio som oftest ensbetydende med sync-kabler. Og hvem har ikke opplevd å nesten rive en 1000 Ws blitz i gulvet når man tråkker på den evindelige kabelen?

Et av alternativene der ute heter Pocketwizard. Et profesjonelt system som fungerer særdeles godt og som er avansert nok til at profesjonelle brukere har stor nytte av det. Ulempen for oss glade amatører er at et Pocketwizard -oppsett vil koste i området rundt 5000,- for to tranceivere (sender og mottaker i ett). Hvilket vil si et nokså bra objektiv!

Det er her Tamrac Microsync kommer inn i bildet. For en drøy femtedel av prisen får du sender og mottaker som gjør at du kan skyte trådløst i studioet - enten du jobber med akt eller stilleben! Men vent, det er mer! Som de sier på TV-shop. For noen hundrelapper ekstra kan du kjøpe en kabel mellom mottager og ditt kamera. Dermed har du en trådløs fjernstyring av kameraet ditt. Og om du har flere kamerahus, begynner dette å bli virkelig interessant!

Les hele testen her.

Innhold, tilbehør

I pakken følger det med sender, mottager, opphengsreim (med binders), batterier og adapter fra stor til liten mono-jack.

Som tilbehør kan du få kjøpt overgangskabler for Canon og Nikon samt ordinær sync-kabel. Ergo skulle Microsync dekke de aller fleste behov. For andre merker må det benyttes overganger av forskjellig art.

I bruk

Testoppsettet bestod av Canon EOS 30D og Canon EOS 1Ds Mark II. Vi har ikke testet microsync mot andre merker.

Systemet er, naturlig nok, svært enkelt å bruke. Her er det plug and play som gjelder. Senderen har mulighet for fire kanaler, som endres via et knøttlite hull hvor tuppen av en binders kan stikkes inn (kanskje det er derfor bindersen følger med?). Rekkevidden er oppgitt til ca. 33 meter i fri sikt, noe vi fant til å stemme greit.

Den største ulempen er at kjappeste synkroniseringstid er 1/180 sekund for fokalplan-lukkere (for eksempel Canon EOS 450D, 1Ds mark IV, Nikon D3000, D3s og liknende). For sentrallukker (leaf) er synkroniseringstiden 1/320 sekund. Les hele artikkelen for eksempelbilder.

Systemet fungerer også svært godt som trådløs fjernutløser for kamera. Et trykk på fjernkontrollen, og kameraet tar et bilde. Forsinkelsen er ikke merkbar. Da vi monterte senderen på et EOS 30D og mottageren på et 1Ds mark II med en Speedlite 580 EX, måtte lukkertiden helt opp i 1/13 sekund før vi fikk med blitzlyset. Dette er en betydelig forsinkelse dersom man har planer om å skyte med to kameraer samtidig, hvor et kamera styrer det andre.

 

Konklusjon

For den glade amatør, eller for den profesjonelle uten store krav, er Tamrac Microsync et meget bra produkt til en overkommelig pris. I de fleste situasjoner er synkroniseringstiden intet problem, og vi har da heller ikke hatt problemer i studio - så lenge vi husker å holde oss over 1/180 sekund lukkertid (altså tregere). Undertegnedes typiske standard-oppsett i studio er ISO 200 og lukkertid på 1/150.

Den eneste ulempen er at utløserkabel for enkelte kamerahus er nokså dyr - for eksempel koster kabel for Canon EOS xxD og xD -serien rundt 400 kroner. For xxxD -serien er prisen noe lavere. For andre merker enn Canon og Nikon må man ha andre adaptere i tillegg. Dette gjelder også merker som ikke benytter standard blitz-sko, for eksempel Sony Alpha 330.

Microsync overfører ikke TTL-data, og er derfor ikke egnet dersom du har behov for automatisk fjernstyring av eksterne blitzer.

 


  - Prisgunstig - 1/180 synkroniseringstid kan være tregt
  - Svært fleksibel - Endring av kanal er svært tungvint
  - Enkel i bruk - Utløserkabel for enkelte hus er nokså dyr
  - Høy kvalitet    

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen