Test

Talkdemonic ? Beat Romantic

I en musikkjungel hvor tilveksten av ny, både ønsket og uønsket vegetasjon, brer om seg i rekordfart som et ledd i en fotosyntese på speed og hvor subgenre avler nye subsjangere, er det ikke det minste merkverdig at det går inflasjon i nye og originale betegnelser på artene for å unngå å bli satt i bås. Med uveksten Talkdemonic, så intet unntak. De døpte sin katzenjammer for ”folktronic-hop” i frykt for ikke å skille seg ut.

Og skuta synker..

Duoen i Talkdemonic havarerer musikalsk.
Duoen i Talkdemonic havarerer musikalsk.

Talkdemonic er en folk-elektronika-duo som har arnested i Portland, Oregon på Amerikas vestkyst. En by som stolt kan slå seg på brystet og si: «Vi har verdens største museum med karusellhester, flere strippeklubber per innbygger enn både Las Vegas og San Francisco, en gedigen radikal feministbevegelse, høy kriminalstatistikk og selvfølgelig, et yrende musikkliv; fortrinnsvis innen det anarkistiske punk- og hardcoremiljøet.» Nå kan metropolen føre opp Talkdemonic på skrytelisten.

Kevin O’Connor (trommer, programmering, synth, bass, gitarer) og Lisa Molinaro (fiolin og synth) utgjør besetningen om bord på dette instrumentale skipet som seiler i rolig sjø, men som allikevel på finurlig vis klarer det mesterstykket å ende i havari. Med oppfølgeren fra 2005 (”Mutiny Sunshine”), smeller de til med noe som mest av alt smaker av smuler, rusk og etterlatenskaper fra Björk, Múm og tidvis både Jaga Jazzist og Tortoise. Imidlertid uten å nå nevnte artister til buksebrettene. Ved skipsforlis er det naturligvis godt at livbåter er å oppdrive for å unngå total katastrofe. Talkdemonics kommer i form av Bering – en småvakker tristesse båret av cello og fiolin, som svever behagelig og fint lik en drage på en varm dag med lett bris.

Manglende substans m.m.

I en slags symbiose mellom det organiske og teknologiske dannet det seg antimaterie og resultatet er så godt som null. Kontrasten mellom pulserende elektroniske rytmer og intetsigende og neddempede strykerarrangement på et tynnslitt gressteppe av synth, utgjør Talkdemonics hemmelige resept. Legg til banjoklimpring, repeterende temaer og ødeleggende perkusjon, og voilá: Et stk. lytteropplevelse spolert.

Låtene til disse to virker uferdige, uverdige og upolerte.
Låtene til disse to virker uferdige, uverdige og upolerte.

Hvordan flere av låtene i det hele tatt kunne bli funnet verdig med tanke på en utgivelse, fremstår som et under på størrelse med Finnmark. Human till born, for eksempel, høres ut som en amatør som øver trommer med en sirkusbjørns noe rufsete presisjon, kompet av et kort orgel/fiolintema på loop. Ytterligere forringelse ender i Brian Enos Sombre reptiles. Nok et langt gjesp.

Et stort problem er at låtene ikke får tid og rom til å utvikle seg. Det som kunne være starten på noe med et snev av interesse, ender i noe innadvendt, kvasi New-Age nonsens. Der musikken er ment å være kompleks, fremstår den rotete og masete, og de innbilske meditative stundene er irriterende som fluer rundt et måltid. Enkelte partier kunne fått stempel som lydkulisser i en film. Det vil si, film i retning kunstinstallasjon skapt i fylla av den studenten i avgangskullet på kunst- og filmskolen som strøk så gnistene stod. Produktet låter uferdig, og dét igjen låter pretensiøst. Legg til ordet «dønnkjedelig» og du nærmer deg.

Konklusjon

Om begrepet ”folktronic-hop” gir noen mening eller er dekkende kan så være, og hva andre måtte kalle det, får heller forbli en gordisk knute. Det er uansett staffasje og forandrer ikke resultatet som avtegner seg like bedårende som gnagsår. Det snodige er at Talkdemonic har høstet lovord etter intensiv turnering med The National, Clap Your Hands Say Yeah og The Walkmen. Verden vil bedras.

Talkdemonic Beat Romantic   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen