Takk til .com?


Bilde: unifiedroot.com

Det nederlandske selskapet UnifiedRoot foreslår at verden dropper domenenavn med suffiks som .com og i stedet satser på suffikser som forteller hvilket land domene komer fra eller hvilket selskap det tilhører. Et slikt system blir ifølge selskapet mer fleksibelt og uavhengig av språk og tegnsett.

UnifiedRoot tilbyr allerede et nesten ubegrenset antall suffikser i motsetning til et begrenset antall som du får fra de fleste andre tilbydere i dag. Selskapet tilbyr selskapet og enkeltmennesker sine egne toppnivådomener (TLD) på samme hierarkiske nivå som domener med suffikser som ".com", ".net" eller ".no".

Systemet til UnifiedRoot fungerer på samme måten som dagens DNS system, men istedet for at samme selskapet bruker flere suffikser: "selskap.com", "selskap.net", "selskap.biz", kan selskapet registrere ett toppnivådomene og bruke navnet til selskapet som suffiks: "home.selskap".

Paul Vixie fra den amerikanske organisasjonen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), som per i dag kontrollerer navnesystemet på Internett, mener forslaget fra UnifiedRoot bare bidrar til mer kaos fordi dette innebærer nye regler. Jon Weinberg fra ICANNwatch derimot mener det er bra at alternativer kommer på banen.

Svært mange har kritisert systemet fordi det er klart at UnifiedRoot ønsker å tjene store penger på et slikt system. Selskapet forlanger $1000 for å opprette et toppnivådomene, og $250 i årlige avgifter. For at systemet skal virke, krever det enten at du manuelt legger inn selskapets DNS-tjenere på alle datamaskiner som skal besøke din nettside, eller at du får nettleverandøren din til å legge inn selskapets DNS-tjenere i nettleverandørens DNS-tjener.

Kilde: CNET news.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen